Mitrovčanin Igor Čolak nagrađen za najbolji dokumentarni film!

Autor:

Zabava

29.04.2018

10:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na 13.Festivalu dokumentarnog filma "Zlatna buklija" u Velikoj Plani film "Smrt očeva pogleda" autora Igora Čolaka iz Sremske Mitrovice proglašen je najboljim u konkurenciji 300 filmova iz celog regiona.

RepublikaFoto: Narcisa Božić
Igor Čolak i Vitomir Pavlović

Film je rađen po prvom autobiografskom romanu u Srbiji i regionu na temu nasilja u porodici mitrovačkog pisca Vidomira Pavlovića i prikazuje odrastanje u porodici gde je prisutno ekstremno nasilje.

-Film obiluje dramskim momentima i edukativnim segmentima stručnjaka iz oblasti psihologije, neurologije, prava. Svog pokojnog oca nasilnika u filmu hrabro glumi upravo sam autor Vidomir Pavlović, nekadašnja žrtva, dok je njegovu majku maestralno odigrala mitrovačka glumica Latinka Perunović, kaže Igor Čolak, laureat brojnih filmskih nagrada za dokumentarce o fruškogorskim manastirima, Bari Zasavici i osobama sa Daun sindromom.

Primajući nagradu u Velikoj Plani Čolak je izrazio žaljenje što niko od nadležnih u kulturi nema sluha za ovaj film, čije je snimanje iziskivalo ogromne troškove.

Nakon projekcije u jugoslovenskoj kinoteci film je prvo prikazan u mitrovačkom, a potom i u drugim zatvorima Srbije nasilnicima u porodici, koji se nalaze na izdržavanju kazne.

RepublikaFoto: Narcisa Božić
Film: "Smrt očeva pogleda"

Svoje prvo predstavljanje mitrovačkoj publici doživeo je zimus u Pozorištu ’’Dobrica Milutinović’’ kada je održana i tribina posvećena porodičnom nasilju.

Gost tribine koordinatorka Sigurne kuće za Srbiju Vesna Stanojević istakla je da je ’’film pomerio granice svesti o porodičnom nasilju i da ga mora pogledati cela Srbija i region’’.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading