OVOLIKO VREMENA SRBI PROVEDU ČITAJUĆI KNJIGE!

Autor: b92

Zabava

23.04.2018

15:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuzi u proseku čitaju knjige dva minuta dnevno, Italijani, Austrijanci i Rumuni pet, a građani Srbije šest minuta, objavila je Evropska statistička služba povodom Svetskog dana knjige, koji se obeležava danas.

RepublikaFoto: pixabay.com
Knjige

Estonci čitaju prosečno 13 minuta dnevno, a Finci i Poljaci minut kraće, koliko i Norvežani, dok Mađari nad knjigom provedu 10 minuta, pokazalo je istraživanje sprovedeno između 2008. i 2015. koje je obuhvatilo ljude stare između 20 i 74 godine iz 15 članica EU, Norveške, Srbije i Turske. 
Podaci Evrostata pokazuju da su domaćinstva u EU u 2016. potrošila više od 90 milijardi evra ili 1,1 odsto ukupne potrošnje na knjige, novine i pisani materijal, odnosno 0,6 odsto bruto domaćeg proizvoda EU. 

Gledano po stanovniku, reč je o sumi od oko 200 evra za knjige i novine. Istovremeno, domaćinstva u EU za knjige, novine i pisani materijal izdvajaju manje od polovine potrošnje na rekreaciju i kulturne sadržaje. 


Potrošnja za knjige, novine i pisani materijal je u padu od 1995, kada je za to izdvojeno 1,8 odsto ukupne potrošnje domaćinstava u EU. 
 
RepublikaFoto: pixabay.com
Knjige

Na knjige najviše troše Slovaci, 2,1 odsto ukupne potrošnje domaćinstava, a najmanje Bugari i Grci, po 0,6 odsto. 


Najviše "knjiških moljaca" je u Finskoj, gde 16,8 odsto ispitanika kaže da im je čitanje knjiga jedna od aktivnosti kojima posvećuju vreme. Slede Poljska sa 16,4 odsto i Estonija sa 15 odsto "čitača". 

S druge strane, u Francuskoj samo 2,6 odsto ispitanih posvećuje vreme čitanju. 

U Srbiji se za osam odsto ispitanika može reći da su "knjiški moljci", u Turskoj za 10 odsto, a u Norveškoj za 18 procenata, objavio je Evrostat. 


"Čitači" prosečno čitaju knjige između sat u Francuskoj i sat i po dnevno u Mađarskoj. 

U svim zemljama, pokazuju statistike, više čitaju žene nego muškarci, ali muškarci koji čitaju to rade duže nego žene.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading