NAJBOLJIM PESNICIMA NAGRADA "NOVICA TADIĆ"!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jana Aleksić, Ekrem Hamid i Slađana Šimrak dobitnici su diplome i plakete s likom Novice Tadić na svečanosti povodom Svetskog dana poezije, a u toku godine biće objavljeni njihovi radovi u novonastaloj ediciji "Prisustvo" u izdanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Nagrada "Novica Tadić"

Slađana Šimrak koja je nagrađena za rukopis "Pozamanterija" kazala je da joj ova nagrada mnogo znači, jer joj je stil Novice Tadića mnogo blizak.

-Ova nagrada značiće mi za budućnost, ali najpre za sadašnjost, baš zato što sam uspela da odgovorim na ovaj stil pisanja. Nisam imala spremljen rukopis kada je izašao konkurs. Sprovela sam eksperiment. Pitala sam se da li bi bilo moguće napisati zbirku pesama u kratkom roku. I uspela sam, odgovorila sam samoj sebi i osvojila nagradu - istakla je dobitnica nagrade Slađana Šimrak.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Nagrada "Novica Tadić"

Jedan od članova žirija Nikola Marinković kazao je da je rukopis "Arijel anonim" Jane Aleksić složen i zreo pesnički postupak koji na uravnotežen način sjedinjuje eruditivnu i intuitivnu komponentu lirskog pevanja.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Nagrada "Novica Tadić"

-Iako veliki tematski kompleksi sećanja, istorijskih trauma i zaborava nisu jednostavan zadatak za savremenog pesnika, Jana Aleksić se hrabro suočila sa njima - istakao je član žirija Nikola Marinković.

Komisija je razmatrala ukupno 63 prispela rukopisa, autora do 35 godina iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske,...

O rukopisu Ekrema Hamida "Eshaton" član žirija Milomir Gavrilović rekao je da je čvrsto oslonjen na poetičku nameru kroz preispitivanje duhovnih i civilizacijskih vrednosti predstave zakonitosti sveta.

-U Eshatonu je zabeleženo dinamično kretanje lirske misli rastrzane između neodložne, ali i strpljive potrage za odgovorima na večna egzestencijalna pitanja duha i svesti da sigurnih saznanja nema, osim u magnovenju, i, tek u poeziji - istakao je član žirija Milomir Gavrilović.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, koji je mladim pesnicima uručio nagradu istakao je da će ovi radovi značiti budućim generacijama i podsetio dobitnike nagrada da sada imaju obavezu da nastave da pišu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading