KAKO JE SERIJA O NEMANJIĆIMA MOGLA DA IZGLEDA: Lauš bi bio naš car Dušan

Autor:

Zabava

13.03.2018

06:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uprkos tome što su poslednje dve epizode "Nemanjića - rađanje kraljevine", zahvaljujući pojedinim glumcima, postale prihvatljivije, za ljude od struke i dalje glavni problem najskupljeg projekta u istoriji RTS ostaju izbor scenarija i rediteljska rešenja. Mnogi od njih ostaju pri stavu da je zbog takve interpretacije tema uništena za bar narednu deceniju i da se niko neće usuditi da se bavi pričom o slavnoj srpskoj dinastiji. Ipak, tim koji je godinama radio na ovoj temi predvođen profesorom Branimirom Radakovićem ne odustaje od namere.

Foto: Promo foto
Nemanjići

OBEĆANJA, OBEĆANJA...

 

Oko priče koju profesor Branimir Radaković godinama razvija i kleše u sagu dostojnu prve srpske kraljevske loze okupili su se reditelj Miroslav Lekić, scenograf Radoslav Mihajlović, kostimografkinja Katarina Grčić Nikolić, kustos Galerije fresaka Bojan Popović i brojni drugi istaknuti stručnjaci koji bi ovom projektu dali pečat kvaliteta. Uz Radakovića na finalnoj verziji priče radi još nekoliko scenarista, kako se to u svetu odavno radi, za Srpski telegraf ističe producent Dragan Tomović. On ističe da je ekipa stručnjaka garancija da se propusti kakve smo gledali u RTS seriji nikada ne dogode.

Iako su kucali na mnoga vrata, ova ekipa ostala je kratkih rukava. Čak i podrška sponzora, među kojima je i porodica Karić, otišla je neobjašnjivo za RTS.

- Radaković je scenario pisao i vajao godinama unazad, a brojne istaknute i potvrđene filmadžije imale su priliku više puta da ga pročitaju i pre nego što je javni servis objavio konkurs. Autor je namerno na konkurs poslao potpisan tekst (što je protiv pravila, prim. aut.) jer je slutio da sa konkursom nešto nije u redu, a pritom, pola Beograda je već znalo da je to on pisao. Tokom pisanja scenarija reditelj Goran Marković je bio upoznat sa svakim detaljem i ocenio da je odličan, pa je nejasno zbog čega nije kao član žirija u RTS digao glas i rekao da postoji bolji scenario od Mihićevog, koji je pobedio na konkursu - ističe Tomović.

Foto: Tanjug
Nemanjići

SEKS, KRV, NOŽ

 

Kako objašnjava, ekipa je sa produkcijom na čelu zamislila izgradnju grada Nemanjića u opštini Trstenik, a po završetku snimanja ostala bi u vlasništvu opštine kao turistička atrakcija.

Okosnica njihove priče bili bi seks, krv i nož jer se to vreme i zasnivalo na zakonu jačeg, a ekipa okupljena oko Radakovića rešila je da priču počne s Milutinom i carom Dušanom, što je i najintrigantnije doba i vreme kad je Srbija bila na vrhuncu moći.

- Urađena je pilot-epizoda i sada se čeka da neko pristane da to snimi. U našoj prvoj sezoni pod radnim naslovom "Milutin" Sergej Trifunović bi igrao Dragutina, a njegov otac Tomislav Dragutina u starosti. Branislav bi bio Milutin, a kada ostari igrao bi ga Rade Šerbedžija. Mirjana Joković bi bila Jelena Anžujska. U drugoj sezoni o caru Dušanu, Silnog bi mogao da glumi Biković, a kasnije Žarko Laušević - otkriva Tomović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading