Šta nas čeka u nastavku RTS projektu veka: OVAKVIM NEMANJIĆIMA NI BOG NE POMAŽE!

Autor:

Zabava

03.03.2018

06:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Budući da je čelnicima RTS veliki udeo u gledanosti glavni argument za uspeh tragikomičnog projekta "od nacionalne važnosti", nema sumnje da će i u nedelju uveče pola Srbije biti ispred malih ekrana i iščekivati nove blamove "Nemanjića".

RepublikaFoto: Promo foto
Foto: Ilustracija

U međuvremenu, u holu RTS otvorena je izložba "Nemanjići - rađanje kraljevine", koju čine umetnička dela namenski stvarana za istoimenu seriju. Iako je više uvaženih stručnjaka isticalo kako bi jedini pošten potez uprave RTS bio izvinjenje, pa čak i ostavka direktora Dragana Bujoševića, uredništvo i menadžment uporni su u nastojanju da ubede gledaoce da je pred njima televizijski spektakl svetskog ranga.

- Istoričari su stavili određene primedbe na pojedinosti u seriji koje nisu identične sa onim što podrazumevamo kao istorijske istine - kazao je Nebojša Bradić, urednik Kulturno-umetničkog programa Javnog servisa, prilikom otvaranja izložbe.

GLEDANOST NE LAŽE

Kao što je Srpski telegraf ranije pisao, čini se da će se sva krivica za propast ovog velikog projekta, koji je koštao oko tri miliona evra, svaliti na scenaristu Gordana Mihića.

Podsećamo čitaoce da je scenarista Mihić isticao kako je svaku opasku istorijskih konsultanata Smilje Marjanović Dušanić i Marka Popovića uvažio, dok su se oni izričito ogradili od scenarija i govorili kako se njihov zadatak odnosio na arhitekturu i kostim.

S druge strane, reditelj Stojan Stojčić napominje da je reditelj "general vojske", ali da uspeh TV serije u 70 odsto zavisi od dobre podele.

- Loša podela, loša igra, amaterska scenografija, kostim, režija, dijalog, dramaturgija, tu ne može ni bog da pomogne, gospodine direktore! Možda se sve može spasiti promenom protagonista, rukovodstva RTS, reditelja i autorske ekipe. Dovesti ljude koji znaju... - kaže Stojčić.

ČEKAMO URAGAN

Kako bilo, "ozloglašeni Tviteraši" ne praštaju ne samo istorijske nepravilnosti već i neuverljivu atmosferu u kojoj se konfuzna, ali i dosadna radnja bez ikakve intrige odvija. Istina, društvene mreže ovih dana ne bruje kao ranije o "Nemanjićima", a vrcavi komentari i montaže su nešto ređe, ali, bez sumnje, uragan kreativnosti zavladaće Tviterom već pet minuta pre početka nove epizode u nedelju od 20 sati.

RepublikaFoto: e-stock/K. CVIJOVIĆ
Izložba u holu RTS

Ovih dana i glumac Sergej Trifunović nije odoleo da podeli sliku na kojoj veliki župan Nemanja i njegova žena raspravljaju o glutenskoj netoleranciji, iako ruskog monaha igra njegov otac Tomislav Trifunović.

Jedan tvit najavljuje "Nemanjiće" kao "Simpsonove", američku humorističku seriju, a generalni utisak je da se stidimo i serije i svoje istorije.

Reditelj Dragoslav Bokan više puta je isticao kako je najveći greh autora serije ne što nemamo vizuelni spektakl poput "Igre prestola", pa čak ni faktografske, istorijske greške, već što nisu uspeli da gledaoce vežu za likove, da ih zavole, pate i nadaju se sa njima. Umesto toga, kaže reditelj, učinili su da se, poput onih koji mrze Srbiju, stidimo i sprdamo sa precima iako smo suštinski ponosni na taj deo naše istorije.

NACIONALNO BLAGO NIJE NEČIJA PRĆIJA

Reditelj Stojan Stojčić, koji potpisuje režiju serije i filma "Nečista krv", a koji nikad nije prikazan na RTS, iako se radi o delu "srpskog Dostojevskog" Bore Stankovića, smatra da postojeću seriju o kraljevskoj lozi treba zabraniti, ali i da bi trebalo okupiti ekipu koja bi mogla da napravi dobru seriju.
- Nemanjići su nacionalno blago, a ne nečija prćija. Naročito ne prćija Javnog servisa. Ministar kulture i prosvete treba da sačini stručni tim ukoliko hoće da ostanu na tim mestima, a koji će odlučivati o daljoj sudbini ovog neuspelog projekta - za Srpski telegraf kaže Stojčić. On smatra i da je scenario zapravo samo predložak za igranu seriju, koji nikada nije dorađen.

GLOGOVAC, POSLEDNJA ŠANSA

U nedeljnoj epizodi "Nemanjića" najzad će se pojaviti i Nebojša Glogovac kao odrasli Vukan. Glogovcu je ovo bila poslednja uloga, a brojni su glasovi na društvenim mrežama koji ističu kako je njegovo pojavljivanje poslednja šansa da se u seriji dogodi i nešto dobro i vredno gledanja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading