Serija najavljena kao projekat veka pretvorila se u FIJASKO

Autor:

Zabava

27.02.2018

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Direktor RTS bi trebalo da se izvini i da ostavku. Ali da je on u stanju da prizna i izvini se, ovakvi "Nemanjići" ne bi ni bili snimljeni", kaže reditelj Dragoslav Bokan.

Foto: Gordan Jovic/RTS
"Nemanjići"

Šok i ogorčenost koje je izazvala pilot epizoda serije "Nemanjići - rađanje kraljevine", sudeći po komentarima najšire javnosti, ništa je u poređenju s utiskom nakon treće epizode, koja je emitovana u nedelju. Iako su čelnici RTS i autorski tim serije uveravali da će priča svakim nastavkom biti bolja, scena u kojoj Stefan Nemanja sa sinovima užina usred bitke ili ona u kojoj govori o problemima s čukljevima demantuju njihove reči.

"Sveti Sava i skidanje mraka u istoj rečenici poniženje su za našu religiju i istoriju" i "Nekad se pitam da li smo mi zamorčići, pa nas testiraju koliko možemo da izdržimo da gledamo i slušamo gluposti i primitivnost koja nas sve više okružuje" dva su komentara na Tviteru, koja možda i najbolje sumiraju mišljenje i običnih gledaoca i stručne javnosti.

Foto: Gordan Jovic/RTS
"Nemanjići"

- Nažalost, propuštena je prilika, i za narednih 10 ili 15 godina niko se neće latiti teme koja je na ovakav način interpretirana i upropaštena. Ukratko, sve se svodi na neznanje i zvučaće grubo, ali Dragan Bujošević (generalni direktor RTS, prim. aut.) i Nebojša Bradić (glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa, prim. aut.), koji su možda ostvareni u drugim oblastima, očigledno nisu dorasli i ne znaju kako da vode veliki sistem i velike projekte ovakve vrste - ističe profesor Stanko Crnobrnja, reditelj, doktor medija i televizijske estetike.

Njegov kolega reditelj Dragoslav Bokan još je brutalniji i ovog puta ističe da su kreatori "Nemanjića" učinili da ne volimo i da se stidimo onoga što zapravo volimo.


- Učinili su da nam je neprijatno što mislimo isto kao i oni koji ne vole Srbiju, po kojima serija o Nemanjićima nikada nije trebalo da se snima. Mislim da su zaslužili neko priznanje hrvatskog ministra kulture ili šiptarskog... Ne samo u Japanu, gde je stid etička kategorija, čak i u poslovnim i državnim krugovima, i direktor RTS bi trebalo da se izvini i da ostavku. Ostavka nije smrtna kazna već odnos prema stvarnosti. Ali da je on takva ličnost koja je u stanju da prizna i izvini se, ovakvi Nemanjići ne bi ni bili snimljeni - tvrdi Bokan.

Foto: youtube.com/MalaMalilini
"Nemanjići"


Za reditelja Stevana Filipovića problematična je transparentnost i način selekcije - da li je konkurs najbolji način da se piše takav scenario, što je više puta ponovio, a nedavno je izjavio i da je budžet oko tri miliona evra, koliko RTS kaže da je utrošeno u seriju, ekstremno visok za Srbiju.
- Neko ko je kompetentan bi od tog istog budžeta mogao da napravi divnu stvar. Dosta besa se usmeri na glumce, žao mi je jer mislim da imamo jako dobre glumce, ali imamo problematične reditelje, scenariste i producente - jasan je Filipović.


Iako su autori serije uvažili određene kritike, pa iz prve epizode izbacili problematične scene i istorijske greške i nelogičnosti, stručnjaci su sve vreme bili skoro jednoglasni da se sa postojećim materijalom ne može mnogo uraditi niti očekivati da će se bitnije razlikovati početak od sredine ili kraja sezone.


- Došlo je do poboljšanja, uz naratora je razumljivije. Ipak, problemi ostaju na mnogim nivoima, autori su pokušali da urade i nije moglo bolje, a sad je pitanje da li je to dovoljno - zaključuje istoričar Predrag Marković.

NEBULOZE TREĆE EPIZODE

Skini mrak, pobogu!
Jes' ti, care, normalan?
Zamonašio se pred samim sobom
Nemanjini problemi s čukljevima
Užina usred bitke


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading