46. FEST U BEOGRADU!

Autor: Tanjug

Zabava

17.02.2018

10:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fest će i ove godine ponuditi filmove koji pomeraju granice u estetskom i tematskom smislu, a selektor programa "Granice" Mladen Ðorđević kaže da je sličan program kontroverznih ostvarenja postojao i 1971. godine, ali da je danas ta oštrica provokativnosti otupljena.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ
Ponekad se pojavi film koji na inteligentan način provocira publiku

Takmičarski program "Granice", pokrenut pre četiri godine, obuhvatiće osam filmova: "Vraćen u život" Matea Hila (Španija), "Pre nego što nestanemo" Kijoši Kurosave (Japan), "Klub ljudoždera" Guta Parentea (Brazil), "Divlji dečaci" Bertranda Mandikoa (Francuska), "Tragom kostiju" Agnješke Holand (Poljska), "Kupal" Kazima Molajea (Iran).

Na programu će biti i dva dokumentarca - "Hitlerov Holivud" Rudigera Zuhslanda (Nemačka) i "Ðavolja sloboda" Everada Gonzalesa (Meksiko), a o najboljem odlučivaće žiri u sastavu Filip Feti Dautović, Zoran Janković i Ðorđe Bajić.

- U pitanju su u socijalnom, političkom i erotskom smislu subverzivni filmovi. Danas ima mnogo više subverzivnih filmova i teško je reći šta je danas subverzivno. Baš zbog tog broja provokativnih filmova ta oštrica provokativnosti je otupljena - primetio je Ðorđević, reditelj ostvarenja "Život i smrt porno bande".

On skreće pažnju da živimo u svetu gde je prosečan čovek izuzetno bombardovan informacijama i u tom haosu informacija retko šta može da ga začudi, šokira i pomeri, ali se ponekad pojavljuju filmovi koji na inteligentan način provociraju publiku. 


Jedna od bitnih tema filmova u programu "Granice" jeste ljudska priroda i emocije i tu se, prema Ðorđevićevim rečima, ističe film "Pre nego što nestanemo" kultnog japanskog reditelja horora Kijoši Kurosave, njegov 20. film koji je prikazan prošle godine u programu "Izvestan pogled" u Kanu.
RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ

Posebnu pažnju skreće na „Hitlerov Holivud“ koji se bavi nemačkom kinematografijom u vreme nacista i koji ruši brojne predrasude vezane za predstavljanje te kinematografije. 

U programu "Thrill&Kills", koji donosi žanrovske filmove sa puno adrenalina i napetosti, Ðorđević izdvaja filmove "Maus" i "Novac", dok u selekciji "Microwave" preporučuje film "Pretpostavka nevinosti" Jelene Marković - "niskobudžetni, inovativan i zanimljiv film sa grupom mladih glumica naturščika".

Fest, 46. po redu, održava se od 23. februara do 4. marta i obuhvatiće 116 filmova razvrstanih u više selekcija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading