NAĐITE DRUGOG DA SPASAVA NEMANJIĆE: Marko Nikolić odbio da pozajmi glas u osporavanoj seriji RTS

Autor:

Zabava

25.01.2018

21:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Marko Nikolić, jedan od omiljenih glumaca još iz vremena nekadašnje Jugoslavije, bio je gost tribine iz ciklusa "Kino-klub" u Domu omladine, koja se bavila istorijom filma pomenute zemlje. U razgovoru s piscem Dragoljubom Stojkovićem i rediteljem Miloradom Milinkovićem nezaboravni Puškar iz "Boška Buhe" podelio je sa publikom sećanja sa snimanja partizanskih ostvarenja, uzbudljive i manje poznate anegdote, ali se dotakao i aktuelne teme - RTS serije "Nemanjići - rađanje kraljevine", koja je u fazi montaže, gde se, prema izjavama autora, radi i na određenim ispravkama nakon oštrih kritika najšire javnosti posle emitovane epizode u novogodišnjoj noći.

RepublikaFoto: e-stock/K. CVIJOVIĆ
Glumac Marko Nikolić

ŠTO NISTE ZVALI

- Sad su me zvali da nahujem makedonskog glumca Meta Jovanovskog. Kažem, neću! Što me niste zvali da igram, a ne sad da vam ja vadim kestenje iz vatre. Nađite drugog! - otkrio je Nikolić.

Veliki glumac ostvario je nekoliko vanrednih epizodnih uloga u partizanskim filmovima, a znalcima je odavno poznat i Nikolićev dar kad je u pitanju pozajmljivanje glasa. Njegovu upečatljivu boju glasa pamti i publika "Velikog transporta", filma Veljka Bulajića u kom su igrali i Robert Von i Stiv Rejlsbek.

- Pozvao me je direktor filma, kaže, čuli smo da imate dara. Pitam jesu li čuli da radim brzo i kvalitetno i da sam skup. On kaže jesmo i pita koliko, a ja kažem cifru kao sad 10.000 evra. Dogovorimo i da ću pretposlednjeg dana snimanja prvo proveriti s bankom da li je novac uplaćen jer sam imao loših iskustava. Snimanja su bila planirana od 9 do 17 sati, ali smo posao završavali u 15! Dakle, uspeo sam da im uštedim, a i oni su ispoštovali dogovor - naveo je Nikolić.

Put do "Užičke republike" posebno je zanimljiv. Na nagovor reditelja Gorana Markovića, kaže Nikolić, otišao je na probno snimanje iako je znao da će otići u vojsku pred sam početak rada.

RepublikaFoto: Printskrin/Bosko buha

- Kad je stigla depeša o premeštaju, odmah sam znao o čemu se radi, ali je nastala opšta pometnja u kasarni. "Ko si ti?", pita kapetan i kaže da su se u komandi odsekli, misle da sam kontraobaveštajna služba, pa se preispituju ko je šta pričao. Tako sam ja u vojsci snimao "Užičku republiku" i zbog toga nisam dobio ni honorar - prisetio se Nikolić i dodao da snimanje pamti i po tome što su svakodnevno jeli roštilj.

Poznato je da filmom nije bio oduševljen Tito, ali je manje poznato to da su ga i Rusi odbili iako se razlikovao od "Sutjeske" i "Neretve", i to rečima: "Dosta više, nemojte više..."

RepublikaFoto: Printskrin/Užička republika

PORED ŠANKA PA...

Nikolić kaže da je imao sreću da mu prva tri filma budu bunkerisana, snimanje "Devojačkog mosta" pamti kao veoma naporno, ali s pesmom urađeno jer prvi put nisu izgovarali velike parole, već ljudske rečenice, dok za "Dvoboj za južnu prugu" nikad nije saznao o čemu se zapravo radi.

- To snimanje pamtim po smrzavajnju i sceni s Gidrom u bifeu. Scena se snimala u kotlarnici koja je bila u hotelu u kom smo živeli. Napolju minus 35, u kotlarnici plus 35 i direktor hotela nam kaže da možemo i pored šanka, pa iza i na stepenice ... da ne izlazimo. Tako Gidra i ja dva puta, pored šanka... Ali drugi put Gidra dođe u kotlarnicu i na pomen teksta uzvrati: "Koji tekst?" Asistentima je jasno, ali reditelj Velimirović zabrinuto pita šta je s glumcem, pa su nas gurali da glumimo kako smo se otrovali - kroz smeh ispričao Nikolić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
veljko živković

24.04.2021 21:45

Марко Николић био је српски филмски и позоришни глумац. Марко Николић је остварио много улога у филмовима, серијама, драмама и позоришним представама и историјских личности као што су: Неко, потом Светислав Добрић у позоришној представи „Ивкова слава“, Адам Богосављевић у ТВ Драми „67 састанак Скупштине Кнежевине Србије“, и у ТВ Серији „Светозар Марковић“, Николај Ростов у позоришној представи Рат и мир“, Сердар Јанко Ђурашковић у позоришној представи „Горски вијенац“, Луције Афраније у позоришној представи „Мајстор и Маргарита“, Пуковник Драгослав Рачић у ТВ мини-серији „Последњи чин“, Љубомир Ненадовић у радио драми „Прота Матеја Ненадовић“, Вожд Карађорђе Петровић у ТВ Драми „Карађорђева смрт“, ТВ Серији „Вук Караџић“, у позоришној представи „Вожд Карађорђе и Књаз Милош“ и у Филму „Шејтанов ратник“, Мајор Љубомир Вуловић у позоришној представи „Апис“, Јаша Томић у позоришној представи „Је ли било Кнежеве вечере“, Луј Александр Бертје у позоришној представи „Наполеон Први“, Џорџ Плантагенет, Први. војвода од Кларенса у позоришној представи „Ричард Трећи “, Кнез Милош Обреновић у документарно-играној серији „Театар у Срба“, Господар у позоришној представи „Скела“, Краљ Стефан Првовенчани Немањић у свечаној академији поводм празника Светог Саве „Бројаница Светог Саве – он је свети, свето му је дело“, Милисав Јањић-старији у филму „За Краља и отаџбину“, Генерал Пантић у ТВ Серији „Чизмаши“ и Митрополит Митрофан Бан у ТВ Серији „Божићни устанак“. Ја ћу улоге Марка Николића памтити као историјским личностима попут Адама Богосављевића, Николаја Ростова, Луција Афранија, Вожда Карађорђа Петровића, Луја Александра Бертја и Митрополита Митрофана Бана. Почивај у миру!