Izložba Miljena Kreke Kljakovića na 11. Kustendorfu: Život na rubu fikcije i realnosti

Autor:

Zabava

21.01.2018

14:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Film u velikoj meri zavisi od vizije reditelja, umešnosti glumaca... ali ono što je presudno što treba kao gledaoce da nas uvuče i zakuje u magiju filma je scenografija, ambijent u kojem ćemo gledati priču koja se odvija. Miljen Kreka Kljaković je višestruko nagrađivan filmski scenograf čije su vizije obeležile i jedno od amblemičnih ostvarenja Emira Kusturice, "Underground". Izložba Krekinih radova otvorena je juče u Galeriji Momo Kapor u Drvengradu, a domaćin, Kusturica istakao je tom prilikom da je ovaj film po scenariju Dušana Kovačevića, sanjao mnogo pre nego što je nastao.

RepublikaFoto: e-stock/K. CVIJOVIĆ
Emir Kusturica!

- Ovaj film je metafora, parabola života dvojice ljudi koji koji veruju da rat nikada neće prestati. Nastao je usred građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji i prepliće dve komponente, ljude koji žive u fikciji i veruju u realnost i one žive u realnosti, ali veruju u fikciju – kazao je Kusta i dodao da, za razliku od umetnika u velikim produkcijama, srpski nemaju tolike budžete, ali stvaraju svetove.

Foto: e-stock/K. CVIJOVIĆ
Izložba Miljena Kreke Kljakovića

Ovome svedoče brojne fotografije i crteži, rekonstrukcije građevina ili čitavih gradova nastali iz Krekinih ruku, a na osnovu kojih su snimani neki od najvećih filmova današnjice.

RepublikaFoto: e-stock/K. CVIJOVIĆ
Izložba Miljena Kreke Kljakovića

Miljen Kljaković Kreka je jedan od naših najcenjenijih i najpoznatijih filmskih stvaralaca, slavu je stekao ostvarenjem "Delikatesna radnja" koje mu je donelo nagrade "Cezar" i "Feliks" i brojne projekte u Americi. Sarađujući s velikanima svetskog filma bio je u prilici da sazna i neke tajne, poput one da Marlon Brando ne uči ulogu napamet nego glumi uz pomoć "bubice".

RepublikaFoto: e-stock/K. CVIJOVIĆ
Izložba Miljena Kreke Kljakovića

Kao scenograf imao je pristup setu na snimanju filma Džonija Depa u kojem Brando igra Indijanca u kolicima. Svima je bila zabranjena upotreba kamera i fotoaparata, ali je Kreka "prošvercovao" jednu kameru i namerio da radi dokumentarac o tome kako dve gospođe u bubicu diktiraju Brandu tekst koji glumac treba da izgovori.

RepublikaFoto: e-stock/K. CVIJOVIĆ
Izložba Miljena Kreke Kljakovića

Drugog dana se već osmelio i prišao svom idolu previše blizu, a ovaj je podivljao i skočio iz invalidskih kolica i grdeći demonstrativno otišao sa seta.

Foto: e-stock/K. CVIJOVIĆ
Izložba Miljena Kreke Kljakovića

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading