Svi peru ruke od "Nemanjića"!

Autor:

Zabava

12.01.2018

20:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je prikazana tek jedna epizoda (RTS je najavio kao prvu, potom govori o pilot-epizodi) serije "Nemanjići - rađanje kraljevine", oštre kritike na scenario, izbor glumaca i njihov neubedljiv prikaz epohe sa izgovorom kao da tumače junake s beogradskog Dorćola ili ukratko na sve, osim na kostime, uputila je najšira javnost. Stručna pak dodaje da treba sačekati, ali kako se obično najveći trud uloži u prvu epizodu, upozorava da je onda RTS u ozbiljnom problemu.

RepublikaFoto: Gordan Jovic/RTS
Nemanjići!

Najavljen kao najveći produkcijski poduhvat u istoriji RTS, od koga sada svi peru ruke, mogao bi postati najveći promašaj, pa i s aspekta da je odobreni budžet iznosio 3,2 miliona evra.

PREBACUJU LOPTICU

Kako su posebne zamerke na "Nemanjiće" imali istoričari, Srpski telegraf je javnom servisu poslao pitanje ko su bili konsultanti na projektu.

RTS je u odgovoru objavljenom 10. januara naveo: "U žiriju koji je birao scenario je bila i Smilja Marjanović Dušanić, istoričarka čija je specijalnost istorijski period o kome je reč u serijalu. Njeno znanje je korišćeno i u radu na serijalu, kao i znanje još jednog stručnjaka za srednji vek Marka Popovića. On je za RTS napravio dokumentarni serijal u četiri epizode o ovom periodu, koji će biti ponovo emitovan pred početak prikazivanja serijala."

RepublikaFoto: Gordan Jovic/RTS
Nemanjići!

Uvaženi istoričari kao da nisu bili srećni što su pitanja "oko velikih propusta", koje su proteklih dana navodile njihove kolege, prebačena na njihov teren.

Smilja Marjanović Dušanić je prvo (11. januar) istakla da se njen posao tokom snimanja pretežno ticao odežde i kraljevskih insignija, a ne teksta koji izgovaraju glumci. O kritikama za scenario je izjavila: "Odabrani je bio jedini koji je ličio na nešto, ostalo je bilo van svih okvira. Davno sam ga čitala i ne sećam se tako dugačkih dijaloga jer je to pre bio nekakav sinopsis. Hajde da sačekamo i pogledamo svih 15 epizoda, trebalo bi poštovati rad ljudi koji su uložili mnogo truda."

RepublikaFoto: Promo foto
Nemanjići!

Dan kasnije, Marko Popović je potvrdio da su oni najviše radili na detaljima scenografije i kostimografije, ali da sa tekstom nisu imali mnogo dodira niti uticaja na njega.

Međutim, sam scenarista Gordan Mihić je istakao da je, pošto je njegov tekst odabran na konkursu, tražio od RTS da radi sa istoričarima jer nije mogao za pola godine detaljno i tačno da obradi 200 godina.

- Dodelili su mi Smilju Marjanović Dušanić i Marka Popovića. Oni su čitali scenario i slali sugestije, koje sam ja uvažio - izjavio je Mihić.

RepublikaFoto: youtube.com/RTS Sajt - Zvanični kanal
Nemanjići!

IPAK BILO SAVETA

Kako ovim ispada da se svi peru od "Nemanjića", pozvali smo ponovo istoričare za komentar i ovog puta je Srpskom telegrafu Marjanović Dušanićeva izjavila: "Nisam učestvovala u pisanju scenarija, ali sam poslala neke naučne rasprave gospodinu Mihiću da pogleda, uputila ga na literaturu. To su bili prijateljski saveti jer ja nisam bila savetnik za istorijsku tačnost scenarija, zvali su me oko kostima. Na neke stvari sam ukazala autoru, i to iz onoga što sam primetila u početnoj verziji. Nisam videla krajnju verziju scenarija niti u šta ju je reditelj pretočio. Ne želim više da učestvujem u priči koja poprima karakter orkestriranog napada, a posebno ne da komentarišem ljude koji sad iznose zamerke tipa da glumac ima mnogo više godina od stvarnog lika."

RTS nije komentarisao ogradu savetnika od rada na scenariju, a na našu redakciju nisu stigli ni odgovori na pitanja da li će se određene ispravke raditi i da li će biti završene do sredine februara, za kada je najavljeno prikazivanje serije.

Moj stav: Profesor dr Siniša Mišić

- Ne znam kakav je ostatak serije, ali prva epizoda je prepuna kardinalnih grešaka. Recimo, prikazuju Rastka šest-sedam godina pre nego što se rodio. Ne bi Komnin govorio srpski, nego Nemanja grčki. Svi su Nemanjići govorili grčki od malih nogu, bili pismeni, a prikazani su kao horda. Nemanja brblja pred nekim babama, a na takvim skupovima bile bi zvanice i samo njegova supruga koja bi sedela i smešila se... To nije umetnička sloboda koja može da podrazumeva neke zaplete, ovo je glupo kršenje faktografije. Ali to nije greh scenariste i reditelja, oni nisu u obavezi da budu istoričari. To je na čast savetnicima, mojim kolegama Smilji i Marku. Reditelju na čast je scena bacanja u bunar, koja se pretvori u pećinu sa rešetkama... - ističe dr Siniša Mišić sa Odeljenja za istoriju beogradskog Filozofskog fakulteta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading