ISTORIČARI O GREŠKAMA I POSLEDICAMA U RTS "PROJEKTU VEKA"

Autor:

Zabava

12.01.2018

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gledajući prvu (pilot, po naknadnim objašnjenjima RTS) epizodu, neki sadašnji ili budući školarac mogao bi ispraviti nastavnika i tvrditi da je Njegoš od Nemanje "ukrao" čuveni poklič "Za krst časni i slobodu zlatnu".

RepublikaFoto: Promo foto
"Nemanjići"

SVAKI SEKUND "NEMANJIĆA" JE FIJASKO

- Toliko je grešaka da je neumesno isticati svaku. Lakše bi bilo pobrojati tačnosti - ističe Predrag Marković.

Uvaženi istoričari koji su bili sagovornici Srpskog telegrafa skoro su jednoglasni u oceni da su greške u emitovanoj epizodi brojne. Iako su svi oni saglasni da treba sačekati i naredne epizode, ističu da ne treba izgubiti iz vida da je uloga javnog servisa da obrazuje i da gledaoci zbog falsifikovanja istorije mogu steći mnoge zablude.

SPRDNJA SA EPOHOM

- U Nemanjićima ima toliko grešaka da je neumesno isticati svaku - započinje razgovor istoričar Predrag Marković.

On dodaje i da su se čuveni montipajtonovci namerno sprdali sa istorijskim epohama i ličnostima koje su ih obleležile, no u "Nemanjićima" je to učinjeno sa ciljem da se prikaže začetak srpske državnosti.

- Bukvalno svaki minut epizode je fijasko, lakše bi bilo pobrojati tačnosti. Umetnička sloboda zaista ne znači verno prikazivanje, ali mora da pogodi duh epohe, a ova je bila veličanstvena. Recimo, jedan od najboljih filmova koji prikazuju Srednji vek je "Andrej Rubljov" Tarkovskog. O Rubljovu se stvarno malo zna, ali se brinulo o detaljima koji su dočarali ambijent u kojem je živeo - podseća Marković.

Ipak, on smatra da su mladi i neupućeni gledaoci u izvesnoj meri pošteđeni trajnih posledica jer, da bi se ovakvi detalji "primili", bilo je potrebno da serija bude prijemčiva, upečatljiva, snažnih emocija...

Marković se pak nada da ćemo od polovine februara ipak gledati nešto kvalitetniji sadržaj, što zbog nove glumačke ekipe, što zbog vremena koje bi moglo biti dobro da se neke stvari u montaži isprave. Najveća greška po njemu je Bitka kod Pantina.

- U tom boju Stefan Nemanja drži govor u kojem kaže: "Videli smo šta mogu da urade Srbi kada se slože". To je bitka u kojoj je poginuo njegov brat, što je neobično za takav motivacioni govor. Drugi element je rečenica koju izgovara Stefan Nemanja "Za krst časni i slobodu zlatnu". Taj poklič je je nastao u 19. veku i koristi ga Mažuranić u knjizi "Smrt Smail-age Čengića" i Njegoš u "Gorskom vijencu". Nisam siguran da je Stefan Nemanja čitao epske pesme iz 19. veka, a sigurno nije čitao Mažuranića - ističe Marković.

Foto: Promo foto
"Nemanjići"

BIZARAN PROPUST

Prema njegovim rečima, autorima se potkrao i jedan bizaran propust u pilot-epizodi Nemanjića.

- Dva dečaka Stefan i Vukan komentarišu Bitku kod Pantina. Stefan u tom momentu ima dve godine. Kako dete od dve godine može da bude tako iždžigljalo i da daje stručan vojno-politički komentar bitke? - navodi Marković.

KAO ČINJENICE ISTORIČARI ZAMERAJU

1. Mladen Nelević je dvostruko stariji od Stefana Nemanje iz perioda kad je prikazan

2. Nije Komnin posle bitke stavio omču oko Nemanjinog vrata, već sam Nemanja, dodvoravajući se

3. Manojlo nakon "državnog udara" nije pomilovao Nemanju, već organizovao njegovo svrgavanje

4. Manojlo nije bio sitan čovek, kako je prikazan u seriji, već i njega i Nemanju spisi beleže kao izrazito stasite i snažne ljude

5. Dubočica kod današnjeg Leskovca je Nemanji došla sa mirazom, ali se to nigde ne spominje

6. Naziv Vizantija nastao je tek po raspadu carstva koje se do tada zvalo Romejskim ili Rimskim

7. Nijedan zvaničan istorijski spis ne spominje usvojenu kćerku Rašku

8. Nije Stevan, već Stefan, to je ime sa značenjem uzvišenog vođe

9. Istorijski spisi iz tog doba beleže Nemaniće, a ne Nemanjiće, što bi tada bilo ime za neke sirotane

10. Postavljanje temeljca za Đurđeve stupove ne poštuje crkveni kanon, već deluje kao priredba mesne zajednice

11. Seljani nisu mogli poput navijača uzvikivati ime svog vođe

Foto: Tanjug
"Nemanjići"

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading