ČAST JE ODBITI NINOVU NAGRADU! Cenjeni književnici o odluci Gatalice da odustane od trke za nekad prestižno priznanje

Autor:

Zabava

10.07.2021

07:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vest da je pisac Aleksandar Gatalica odlučio da se posle mnogo godina povuče iz trke za Ninovu nagradu podigla je veliku prašinu.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Aleksandar Gatalica

Kao razloge za takvu odluku književnik navodi "nekompetentnost žirija". Teofil Pančić je na čelu tela koje odlučuje o tome kome će nagrada pripasti, a njega čine još i Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković i Marjan Čakarević.

- Ne pristupam takmičenju za Ninovu nagradu s novim, devetim po redu, romanom "Dvadeset peti sat". Sa svakim od prethodnih osam bio sam u konkurenciji za ovu nagradu, još od 1995. Dva puta sam bio u najužem izboru, 1995. i 2008, a roman "Veliki rat" dobio je Ninovu nagradu 2013. Ovaj sastav Ninovog žirija u više navrata ocenio sam kao nekompetentan, te ne vidim mogućnost da svoj novi roman "Dvadeset peti sat" ponudim na čitanje u ovim uslovima. Nadam se boljim vremenima za srpsku književnost i Ninovu nagradu, kao i da će moj novi roman naći svoje čitaoce i bez preporuke ove nagrade - izjavio je Gatalica u zvaničnom saopštenju, ne želeći dodatno da produbljuje ovu temu.


Ipak, njegove kolege književnici koji su među prvima uoči objavljivanja dobitnika Ninove nagrade za 2020. odlučili da bojkotuju ovo nekada prestižno priznanje prokomentarisali su za Srpski telegraf ceo događaj.
- Mislim da odluka Aleksandra Gatalice dokazuje da se bojkot širi i da je svim piscima, ljudima od zanata koji ne mešaju dnevnu politiku i umetnost i književnost jasno da je baš zbog nekompetencije žirija i mešanja baba i žaba nagrada devalvirana. Da više nema težinu i vrednost koju je imala. Sve je počelo od onog trenutka kada je Saša Ilić dobio Ninovu nagradu, za koju se dva meseca unapred znalo da će je dobiti. Od tog trenutka je jasno da je nameštena i to nema nikakve veze s politikom, koliko god oni pokušavaju da politizuju to. Upotrebiću fudbalsku metaforu: "Nećemo da učestvujemo u prvenstvu u kome su sudije potkupljene i gde su svi mečevi namešteni, a šampion se zna i pre nego što prvenstvo počne" - kaže za naš list Dejan Stojiljković, jedan od najčitanijih proznih i dramskih pisaca u Srbiji, čiji je roman "Konstantinovo raskršće" bilo u najužem izboru za Ninovu nagradu 2010.
RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Dejan Stojiljković

Igor Marojević, autor romana "Ostaci sveta" (2020) ovenčanog priznanjem "Meša Selimović", Nagradom grada Beograda "Stefan Despot Lazarević", "Tronoškim rodoslovom" i "Solarisovom knjigom godine", takođe je u sportskom žargonu prokomentarisao sunovrat Ninove nagrade.
- Kad neke od nas pitate da i posle njenog očiglednog sloma komentarišemo Ninovu nagradu, to je kao da pitate Partizan da komentariše FK Obilić. Mene bi čudilo da Gatalica, kao jedan od vodećih prvoligaša, ne izuzme svoj roman iz konkurencije za tu nižerazrednu nagradu - rekao je pisac.

Srpski pisac i knjižar iz Boke Kotorske Nikola Malović pozdravio je odluku Aleksandra Gatalice da se pridruži, kako kaže, "svima nama koji bojkotujemo Ninovu nagradu otkako je kap prelila čašu punu drugosrbijanštine".

- Ova nagrada odavno se ne dodeljuje za najbolji roman na srpskom jeziku. Valja podvući svima koji još nisu shvatili da inostranim vlasništvom ta nagrada stimuliše one poglede, ideologiju i stavove koji nisu za stimulisanje. Nekada je bilo časno dobiti ovo književno priznanje, a sada je časno odbiti ga. Častiću Gatalicu dobrim vinom kada ponovo bude došao u hercegnovsku knjižaru "So" - kaže nam književnik.

Aktuelni laureat je Svetislav Basara sa romanom "Kontraendorfin", dok će sredinom januara 2022. biti saopšteno ime novog dobitnika. Za sada na spisku romana za Ninovu nagradu za 2021. našli su se naslovi "Ničiji" Ivana Glišića, "Koverat Ane Zonai" Ivana Mrđena, "33 sna" Dragane Mokan, "Grad nevidljivih ljudi" Violete Penić, "Tajna starog hrasta" Milunke Popović, "Dva zaspala" Žike Nikolića, "Kako sam ubio narko-dilera" Srećka Gujaničića, "Druženje sa životinjama" Dragana Đurića, "Mirisi" Lazara Perišića i "Gravitacije" Senke Marić.

 

MOJ STAV

 Teofil Pančić, predsednik žirija

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Teofil Pančić

Duboko žalim zbog pomalo okrutne odluke gospodina Gatalice. Sada ćemo mi iz žirija biti prinuđeni da tražimo drugog dobitnika nagrade, a taman smo se, čuvši blagovest o pojavljivanju ove knjige, ponadali da ga već imamo. Ipak, roman našeg uglednog književnika nećemo propustiti da pročitamo privatno i onda ćemo, ne skrivajući, takoreći detinje, divljenje, razgovarati o njemu neslužbeno, takmičeći se u ekstenzivnom citiranju omiljenih nam dela, sanjareći kako bi bilo divno da možemo da ga nagradimo.

 Milan Ćulibrk, glavni urednik lista NIN

RepublikaFoto: Tanjug
Milan Ćulibrk

Svako ima pravo da donese odluku da li će da učestvuje na nekom konkursu ili ne, pa i gospodin Gatalica, ali duguje odgovor na jedno pitanje. Da li je žiri bio kompetentan 2018, kada je on konkurisao za Ninovu nagradu s romanom "Poslednji argonaut" jer su tada od sadašnjih pet članova žirija u to vreme bila tri. Ako su oni tada bili kompetentni, kako onda danas nisu?

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading