POSTOJE PESME KOJE NIKAD NEĆU OBJAVITI: Bajaga o prvim mužičkim koracima, karijeri kao i PREDSTOJEĆEM KONCERTU NA TAŠU!

Autor: Milica Bobinac

Zabava

04.07.2021

11:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bajaga iskreno o prvim mužičkim koracima.

RepublikaFoto: www.youtobe.com/ Bajaga i Instruktori
Momčilo Bajagić Bajaga

On je vrhunski muzičar i tekstopisac. Zakleti roker i urban gradski lik koji jedini zna od kojeg mesta je 442 do Beograda i šta rade vojnici u rovovima i baš svi ludaci po krovovima. Momčilo Bajagić Bajaga od srednjoškolskih dana stvara muziku na struju, zbog koje nam srce bije u ritmu melodije. Posle pauze nastale usled pandemije koronavirusa i onlajn nastupa čuveni Bajaga i Instruktori vraćaju se na scenu, pa će se pesme uz koje su odrastale generacije ponovo uživo čuti 16. jula na velikom koncertu na beogradskom stadionu Tašmajdan.


- Teško nam je da napravimo repertoar za ovaj koncert jer imamo mnogo albuma, ali trudićemo se da odsviramo nekoliko numera sa poslednjeg "Ovaj svet se menja". Naravno, izvodićemo hitove i sa prethodnih 12, pa će koncert sigurno potrajati dva i po sata. Velika mi je čast što će publiku, kao specijalni gosti, zagrejati legendarni Bata Kostić (bivši gitarista Ju grupe) sa svojim bendom - kaže nam Bajaga i ponosno ističe da Instruktori u svakom trenutku mogu da odsviraju više od 50 hitova.
Ponosan je i na činjenicu da zajedno stvaraju muziku već 37 godina. Tako dugim stažom malo koji bend može da se pohvali, a sve je počelo albumom "Pozitivna geografija". Do tada Bajagić je od 1978. do 1984. bio član kultne Riblje čorbe. Tu je, uz Boru Đorđevića, Mišu Aleksića, Rajka Kojića i Miroslava Milatovića Vicka ispekao zanat i shvatio da nije kancelarijski tip, te da nikada neće raditi od devet do pet.

Moj najveći uspeh je što radim ono što stvarno volim i živim od toga, ističe muzičar

 


- U četvrtom razredu gimnazije postao sam član Čorbe i već tokom prve godine svirali smo više od 200 koncerata. Optimistično sam upisao studije jugoslovenske i svetske književnosti na Filološkom fakultetu, ali sam se zbog obaveza u bendu pojavio na faksu ukupno triput i shvatio da je muzika ono čemu želim da se posvetim. Moj najveći uspeh je što radim posao koji stvarno volim i živim od njega - ističe muzičar.

Postoje pesme koje nikad neću objaviti

 


SOS + BORA ĐORĐEVIĆ = RIBLJA ČORBA

 

Članovi benda SOS i Bora Đorđević, koji je do tada bio član Suncokreta, formirali su Riblju čorbu, a kada im se Bajaga pridružio, i dalje su štampani plakati "SOS + Bora Đorđević = Riblja čorba". U ovoj grupi je, još kao klinac, ostvario životne želje da snimi album i nastupi u Hali sportova. Ipak, prvi veliki koncert sa Čorbom odsvirao je na Tašmajdanu.

Srpski telegraf od 4. jula izlazi i nedeljom

- Imali smo ogromnu tremu, pa tokom prve tri pesme nisam smeo da pogledam u publiku jer nikada do tada na jednom mestu nisam video toliko ljudi. Snimili smo prvi album "Kost u grlu" i time sam ispunio sve dečačke snove. Sve ostalo što mi se desilo shvatao sam kao čistu dobit - iskren je Bajaga.
Za Riblju čorbu uglavnom je, kaže, radio muziku, ali je napisao i tri pesme - "Kad hodaš", "Ja sam se ložio na tebe" i "Muzičari koji piju".

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Bora Đorđević

- Za mene je to bio veliki kompliment jer je Bora i tada bio jedan od najboljih tekstopisaca kod nas i nije bilo lako dobiti šansu da se na njegovom albumu nađe tvoj tekst.

TRAGEDIJA KOJA JE PROMENILA SVE

 

Dvorane u kojima su svirali često su bile krcate, fanovi iz cele bivše Jugoslavije dolazili su na njihove nastupe, pa se uvek tražila karta više. Tragičan događaj u Zagrebu, kada je devojka usred koncerta dobila epileptični napad i ugušila se u gužvi, sve je promenio.

RepublikaFoto: e-stock/ Časlav Vukojičić
Momčilo Bajagić Bajaga

- To je bilo strašno, nikad nam se tako nešto nije desilo. Čorba je bila izuzetno popularna i prodato je duplo više karata nego što dvorana može da primi ljudi. Posle tog događaja organizatori su krivično odgovarali, a naša turneja je pauzirana mesec dana. Nismo svirali jer roditelji nisu puštali decu da odlaze na naše koncerte. Ipak, nakon smrti devojke počelo je mnogo više da se vodi računa o bezbednosti, pa se ništa slično više nije desilo ni nama ni bilo kome drugom.

 

BAJAGA I INSTRUKTORI POZITIVNE GEOGRAFIJE

 

Baš kao i dolazak, rastanak sa Ribljom čorbom Bajaga smatra prelomnim trenutkom u karijeri. S Borom je, naglašava, uvek bio u dobrim odnosima, ali je grupu napustio jer su im se razlikovali senzibiliteti i želeo je da stvara drugačije pesme. Ubrzo nakon toga njegov solo album "Pozitivna geografija" ugledao svetlost dana, ali Bajagin bend još nije imao ime, a koncert u tadašnjem Domu sindikata se bližio. U svemu tome urednik nekadašnjeg lista Rok Peca Popović odigrao je ključnu ulogu.

RepublikaFoto: Promo
Bajaga

- Nikako nisam mogao da smislim kako ćemo da se zovemo, a onda me je Peca pozvao i rekao mi da plakati moraju da se štampaju i da je napisao "Bajaga i Instruktori pozitivne geografije". Tako smo se zvali prve godine, a kada je objavljen album "S druge strane jastuka", ime smo skratili i do danas ostali Bajaga i Instruktori - priča naš sagovornik.

TAJNE ŠIFRE

 

Od završetka osnovne škole piše pesme i u svojoj arhivi ima i veliki broj onih koje nikada nisu objavljene niti će. Kako kaže, to je privilegija samo za najbolje.

RepublikaFoto: www.youtobe.com/ Bajaga i Instruktori
Momčilo Bajagić Bajaga

- Neke izađu u dahu, a s nekima se mučim mesecima. Probao sam da pišem muziku na tekstove i obrnuto, ali ne postoji formula za dobru pesmu. Kad sam bio mlad autor, mnogo mi je pomogao Kornelije Kovač. Davao mi je melodiju i tražio od mene da savršeno uklopim reči. Bio je strog i hvala mu na tome - kaže Bajaga.

Među redovima koje je napisao nema skrivenih značenja. Tajne šifre, kaže, ne postoje i svaki slušalac ima pravo da tumači reči kako želi.

- Kada sam sa Čorbom svirao u Makedoniji, posle koncerta prišla nam je devojčica i držala je u ruci spomenar sa svim pesmama. Jedna od ispisanih bila je Borina "Zvezda potkrovlja i suterena", ali u njenoj interpretaciji. Tako je stih "do jutra ona je verna" pretvoren u "do jutra ona je rerna" - priseća se Bajaga kroz osmeh.

RepublikaFoto: www.youtobe.com/ Bajaga i Instruktori
Momčilo Bajagić Bajaga

Saradnja sa izvođačima narodne muzike nije mu strana, pa je napisao pesmu "Da budemo noćas zajedno" za Vesnu Zmijanac. Mnoge filmove oplemenio je svojom muzikom, a tokom karantina vredno je radio muziku za najnovije ostvarenje Dušana Kovačevića "Nije loše biti čovek" i predstavu "Mačor u čizmama". Tokom pandemije nastao je i album "Ovaj svet se menja" i upravo boravak u četiri zida inspirisao ga je da napiše naslovnu numeru. Ipak, u tom periodu zauvek je ostao bez dvojice dobrih prijatelja i kolega.

- I dalje ne mogu da se pomirim sa tim da Miše Aleksića i Vojkana Borisavljevića više nema. Miša mi je u jednom periodu bio cimer, a kasnije i kum, a Vojkan je dirigovao orkestrom na mojim velikim koncertima. Teško mi je što ćemo morati da nastavimo dalje bez njih - završava Bajaga.

Foto: Tanjug/TARA RADOVANOVIC

Tašmajdan, najsigurnije mesto

Svirka Bajage i Instruktora na Arsenal festu u Kragujevcu bila je samo uvod u ono što sledi, a to je veliki koncert pred beogradskom publikom, kada će Tašmajdan biti najsigurnije mesto. Na stadionu će biti mesta za 8.000 ljudi, ali ne i za koronavirus, budući da će koncertu moći da prisustvuju samo oni koji imaju potvrdu o vakcinaciji, kao i dokaz da su preležali KOVID-19. Mesta će biti i za one sa antigenskim testom, koji će na više lokacija u prestonici moći da se uradi potpuno besplatno uz ulaznicu za koncert. Kako se ne bi stvarale gužve na ulazu, dobro je znati da ovi testovi važe 48 sati.
- Samo da smo živi i zdravi još godina 100 i da sviramo što više žive svirke - poručuje Bajaga.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading