ODLAZAK ZORANA STANOJEVIĆA: Kolege se oprostile od čuvenog pisca i prevodioca trilogije Gospodar prstenova

Autor:

Zabava

21.06.2021

19:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od Zorana Stanojevića (1942-2021), člana Beogradskog aforističarskog kruga oprostili su se njegove kolege Slobodan Simić, Dušan Puača, Mitar Đerić Laki i Aleksandar Čotrić.

Foto: printscreen/RTS
Zoran Stanojević

Simić je u oproštajnom govoru naglasio da je Stanojević bio najoriginalniji srpski aforističar, jer niko nema nijedan aforizam sličan njegovom, niti je on napisao aforizam koji liči na nečiji.

 

Podsećamo, satiričar, pisac za decu, novinar, radio-voditelj i prevodilac Zoran Stanojević preminuo je 11. juna u Beogradu, u 79. godini.

Rođen je u Beogradu 1942. godine, a sa engleskog jezika preveo je brojna dela među kojima i kultnu trilogiju Dž. R. R. Tolkina, Gospodar prstenova.

Od 1977. godine Stanojević je objavio stotine humorističko-satiričnih priča u listovima i časopisima: Etna, Jež, Satirikon, Novosti, Oko, Nin, Politika, Borba, Danga i drugim.

Autor je dvadesetak knjiga i zastupljen je u mnogim antologijama, a napisao je oko 60 drama, od kojih je trećina nagrađena na anonimnim radio konkursima.

Radio drame su mu igrane na svim većim radio stanicama u Jugoslaviji, a petnaestak je prevedeno i igrano u Švedskoj, Nemačkoj, Austriji i Belgiji.

Na Radio Beogradu je bio novinar i voditelj, a od 1965. godine je realizovao oko četiri hiljade sati "živog" radijskog programa, među kojima i emisije Vreme radoznalosti, Klub dva, Omniologija, a bio je i dopisnik Radio Beograda 2 iz Nemačke.

Stanojević je dobitnik nagrade "Neven" za najbolje ostvarenje za decu; "Zmajeve nagrade", za doprinos književnosti za decu; Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije; Zlatnog mikrofona Radio Beograda i nagrade Beogradskog aforističarskog kruga za ukupan doprinos srpskoj satiri.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
djole

21.06.2021 20:24

Jedan od retkih naših ljudi koji nam je svakodnevno ulepšavao život! Pokoj njegovoj plemenito duši.