PREDSTAVLJENO TREĆE IZDANJE VENCA OD TRNJA

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Francuskom institutu u Beogradu u četvrtak 23. novembra je održana promocija trećeg izdanja knjige "Venac od trnja za Danila Kiša", Milivoja Pavlovića u izdanju "Službenog glasnika".

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Milivoje Pavlović

-Ova knjiga je nastala iz novinarstva. Bio sam mladi novinar kada sam prvi put sreo Danila Kiša. U to vreme, 1973. godine, Kiš je dobio Ninovu nagradu za roman "Peščanik". I meni je pripao zadatak da uradim intervju sa njim. Taj zadatak je pre mene dobio Bogdan Tirnanić. Oni su proslavljali nagradu u kafani i pošto su se opili, Bogdan nije dobio intervju. Ja sam izvučen iz rezerve. Nismo vodili intervju u kafani, već kod njega u stanu. Taj intervju je izašao na četiri stranice. Kasnije, Kiš mi je dopustio da zavirim u njegovu radionicu, gledao sam njegove tekstove, družili smo se i dobijao sam još neke izjave od njega. Njegova biografija u ovoj knjizi je potkrepljena od pre njegovog rođenja do smrti. Kišova biografija kao da nas usmerava na njegova dela. U središtu njegovog proznog opusa nalazi se sudbina ljudske jedinke. Zlo i teskoba jedinke potiče iz njegove porodice. Sa izvesnog vremenskog odstojanja, moglo bi se reći da predstavlja reprezentativnu deonicu naše kulturne baštine. Pisao je u mnogim zemljama,ali je svuda pisao na srpskom jeziku. Njemu dugujemo zahvalnost za prodorne ideje i nadam se da će ova knjiga pružiti sliku o Kišu - rekao je autor Milivoje Pavlović.

Danilo Kiš je bio srpski književnik i dopisni član SANU. Još kao student objavljivao je eseje, pripovetke i prevođene tekstove sa mađarskog, ruskog i francuskog jezika.

Mada je službeno bio tek predavač jezika, Kiš je studentima govorio da će im predavati i "jugoslovensku civilizaciju". Zbog toga je za svoje studente predstavljao oličenje "savršenog Jugoslovena". Mnogo je puta citirano kako je Kiš za sebe govorio da je "poslednji jugoslovenski pisac".

-Mi večeras ne predstavljamo knjigu, već treće izdanje. Ovakve knjige služe čitaocima za opismenjavanje. Dugujemo činjenici da je Milivoje Pavlović napisao knjigu na drugačiji način. U ovoj knjizi se nalazi ono što daje sliku o Danilu Kišu, ali i o drugim ljudima, jer postoje razne prepiske, pozivnice i novinski članci. Danilo Kiš je dobio dobio orden i nosio je naziv francuskog viteza. Pitao se tada kako se vitezovi osećaju i šta ima on sa tim zvanjem, sebe je nazivao vitezom sanjarenja. Nema velikih pisaca ukoliko nisu veliki ljudi. Danilo Kiš je bio vitez poštenja i vitez hrabrosti. Ova knjiga je istorija časti i beščašća i velikih pisaca i malih ljudi. Hvala Milivoju Pavloviću - rekla je v.d direktorka Službenog glasnika Jelena Trivan.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoja dela. Ninova nagrada uručena mu je za roman "Peščanik", dok je Andrićevu nagradu osvojio za roman "Enciklopedija mrtvih".

Na promociji osim Jelene Trivan i Milivoja Pavlović, govorili su Ljubiša Rakić i Božidar Šujica, a prisustvovala je i prva supruga Danila Kiša Mirjana Miočinović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading