NOVO IZDANJE REVIJE DANI SLOVENAČKOG FILMA 2020-2021 U BEOGRADU I SRBIJI

Autor: Republika

Zabava

26.04.2021

07:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U organizaciji Društva Slovenaca ,,Sava’’ u Beogradu, Ambasade Slovenije i Filmskog centra Slovenije, od 26. do 29. aprila 2021. u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj 1 u Beogradu i gradovima Srbijeodržaće se 6. izdanje manifestacije Dani slovenačkog filma.

RepublikaFoto: Promo foto

U ponedeljak, 26. aprila od 17 časovaotvara seIzložba u Holu JKna temu 40 godina rada kultne muzičke grupe Laibachautora Teodora Lorenčiča. U 17 i 30 u Sali Makavejev sledi promocija monografije Laibach: 40 godina večnosti Teodora Lorenčiča u izdanju kuće Službeni glasnik.Od 18 časovau istoj Sali na programu je i dokumentarni film o Laibachu Muzika je vremenska umetnost (2018) Igora Zupe.

Od 19 časova u Holu JK kantautor Vlado Kreslin, zvezda dokumentarca Pevaj mi pesmu - na programu u utorak, 27. 4. od 17 časova - specijalno za zvanice i posetioce izvešće Mini-koncert.

Svečano otvaranje DSF 2020-2021biće upriličeno od 20 časova u Sali Makavejev Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj 1 u Beogradu.Nakon kratkog filma Nerazdvojni Marka Naberšnika,reviju otvara srpska premijera najnovije ekranizacije drame Antigonaslavnog Slavoja Žižeka,spektakularno igrano-dokumentarno ostvarenje Antigona: Kako se usuđujemo?(Slo, 2020) u režiji Jani Severa.

Narednog dana, u utorak, 27. aprila u 13 časova, u okviru pratećeg programa održava se stručni Okrugli sto: Antigona na filmu i u teatru, nekad i sad u Sali Makavejev JK. U razgovoru o savremenim čitanjima slavne Sofoklove tragedije učestvuju teoretičarka književnosti Svetlana Slapšak, stručnjaci iz sveta pozorišta, filozofije i filma, autor filma Jani Sever i drugi gosti, a očekuje se i uključenje Slavoja Žižeka.

Program revije DSF 2020-2021 uključiće i slovenačkog nacionalnog kandidata za Oskara Priče iz kestenove šume Gregora Božiča, filmoveKratka Istorija biciklizma legendarnog Karpa Godine, Ne zaboravi da dišeš Martina Turka, Korporacija Mateja Nahtigala i intrigantni kratki igrani Ona lovi Urške Đukić.

Bogati dokumentarni program donosi kulturno nasleđe Slovenije u Rešetarima sa Crvenog Krsta Dragomira Zupanca, Slovenca koji je proleteo kroz vek Dušana Milaveca, i drugim ostvarenjima.

Sve projekcije održavaju se od 18 i 20 časova u Sali Makavejev, uz propisane mere bezbednosti od pandemije Covid-19.

Odabrani program DSF 2020-2021 uz učešće gostiju biće prikazan u Novom Sadu, Pančevu, Nišu i drugim gradovima Srbije, aizbor kratkih filmovaDSF +u sredu, 5. maja prikazaće Dom kulture Studentski grad.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading