Otvorena izložba o Jasenovcu u Galeriji "Progres"

Autor: Jelena Šijan

Zabava

21.04.2021

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izložba "Jasenovac, logor mrtvih - zemlja živih" uoči 76. godišnjice proboja zatvorenika iz zloglasnog ustaškog logora, otvorena je večeras u beogradskoj Galeriji "Progres".

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ

Otvorena izložba o Jasenovcu

U okviru izložbe biće izložena i posebna instalacija - "Gvozdena knjiga", delo skulptora Viktora Kiša. Autori ovog nesvakidašnjeg projekta su Darko Nikolić i Bogdan Španjević.

- Hteli smo ljudima da približimo ovu veliku i bolnu temu. Izložba je posvećena kako sećanju na žrtve logora tako i razvijanju kulture sećanja uopšte. Projekat teži da kroz sistematično i stručno izložene činjenice kao i umetničke interpretacije događaja pruži doprinos stvaranju ambijenta u kome se bez predrasuda i politizacije govori o logoru Jasenovac, ali i stvara atmosfera u kojoj se rane zaceljuju a ne produbljuju - otkrili su organizatori izložbe.

Reč je o nizu audio-priča o Jasenovcu kroz koje posetioci prolaze koristeći svoj mobilni telefon, slušalice i posebnu mobilnu aplikaciju. Ovo inovativno dizajnirano interaktivno iskustvo odvija se putem audio-vođenja. Sve priče su inspirisane istorijskim događajima i stvarnim zbivanjima, ali u umetničkoj interpretaciji, tako da posetioci praktično mogu da uđu i učestvuju u iskustvu koje zapravo liči na neku vrstu interaktivnog filma u stvarnosti ili pozorišnog performansa.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ


- Odnos prema ovom projektu bi na neki način mogao da bude i jevanđeljski. Da cenimo život, da se radujemo jedni drugima, da cenimo vrednost drugog čoveka, da bežimo iz površnosti, da idemo u dubinu ljudskog bića. Ovo je velika tema, i za istoričare i za umetnike, i za teologe. Teologija daje smisao, a ono čime smo se mi ovde bavili je upravo smisao. Želeli smo da damo doprinos u jednom potpuno novom pogledu na ovu priču - kaže Darko Nikolić koautor ove izložbe, inače po profesiji teolog.

Cilj izložbe „Jasenovac, logor mrtvih - zemlja živih" nije da samo prikaže relevantne istorijske činjenice, već i da putem audio izložbe da podstrek za oblikovanje sistema vrednosti zasnovanog na kulturi sećanja, praštanja, pomirenja, ali poštovanja života i dostojanstva svake ljudske ličnosti stavljajući ovaj veliki narativ u univerzalni opšteljudski kontekst pre svega srpske, ali i kulture i identiteta svih drugih naroda čiji su pripadnici stradali u Jasenovcu.

U ulozi naratora, svojevrsnog muzejskog vodiča u digitalnoj aplikaciji, našli su se glumci Bojana Kovačević Gajin i Radivoje Raša Bukvić.

Ovaj projekat je rađen pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, a u saradnji sa Muzejom žrtava genocida. Izložbu je organizovala Galerija Štab, a podržali su je i omogućili Opština Stari grad i Galerija „Progres. Izložba će za posetioce biti otvorena do 5. maja 2021.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading