VUKOSAVLJEVIĆ U SANKT PETERBURGU: Porast pismenosti doveo do porasta čitalačke publike

Autor:

Zabava

16.11.2017

18:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević učestvovao je na 6. Međunarodnom kulturnom forumu u Sankt Peterburgu.

RepublikaFoto: Republika
Ministar Vukosavljević jedan od učesnika Međunarodnog foruma

Obraćajući se učesnicima panela "Literatura i čitanje - Velika revolucija knjige u 21. veku. Uticaj knjige na razvoj društva" on je ocenio da je porast pismenosti i opšteg obrazovanja među stanovništvom uslovio i porast čitalačke publike.

Industrija zabave ili umetničko delo

- S druge strane, razvili su se književni žanrovi okrenuti upravo najvećem broju čitalaca koji po tiražima objavljenih dela i danas dominiraju izdavaštvom. U tom smislu, može se postaviti pitanje koliko je, naročito u našem dobu, knjiga pre svega izvor releventnih naučnih informacija ili literarno umetničko delo, a koliko pripada industriji zabave - rekao je Vukosavljević.

Mesta za prodaju knjiga postaju deo velikih tržnih centara i u njima se, pored knjiga, nude različiti komercijalni sadržaji, primećuje Vukosavljević i dodaje da prevagu u prodaji knjiga odnose publikacije koje nemaju odgovarajući književno-umetnički nivo da bi se mogla okarakterisati kao istinska umetnička ili saznajno utemeljena dela.

Uloga države

Uloga države u takvoj konstelaciji, da bi se omogućilo da knjige utiču na društvo, a ne da društvene okolnosti diktiraju izdavačke programe, po rečima ministra, je da stimulativno deluje na rad onih autora i njihovih izdavača koji su okrenuti knjizi kao umetničkom i naučnom delu. 


- Njihove publikacije nisu najprodavanije jer oni računaju na odabranu čitalačku publiku s izgrađenim vrednostima - smatra Vukosavljević.
 
RepublikaFoto: Republika
Govorio o položaju knjige i čitanja u savremenom svetu

On dodaje da iz tih razloga Ministarstvo kulture i informisanja Srbije vrši dvostruku podršku izdavanju i plasmanu knjige: kroz konkurs za izdavanje kapitalnih i posebno vrednih dela, u okviru kojeg se finansijski podržava izdavanje dela od visokog umetničkog i naučnog značaja i kroz otkup knjiga za javne biblioteke. 

- Na ovaj način, selekcijom naslova objavljenih tokom jedne kalendarske godine, snabdevamo čitaoce knjigama srpskih izdavača - rekao je ministar. 

Vukosavljević ističe da je cilj ovih mera formiranje i očuvanje čitalačke publike, okrenute knjigama od dublje vrednosti.

Očuvanje publike

- Ako se u jednom društvu sačuva jezgro obrazovanih čitalaca, to će društvo napredovati, jer će imati nosioce kritičke svesti - napomenuo je ministar. 

- Ako smo, kao društvo, usmereni ka ostvarivanju prava i sloboda pojedinaca, građana, ako želimo da humane ideje preobražavaju društvo, ako želimo društveni dijalog između zastupnika različitih mišljenja i koncepcija onda je neophodno ostvariti uslove da knjige, odnosno, ideje istaknute u njima, osmišljavaju vreme i usmeravaju društvene tokove ka dobrom - smatra Vukosavljević.

Prema njegovim rečima, potrebno je delovati korektivno u svrhu podsticanja izdavaštva kao kulturne misije kroz aktivnosti usmerene ka izgradnji širenja znanja, povećanje nivoa obrazovanja, izgradnju kulturnih potreba, navodi se u saopštenju MInistarstva. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading