Preminuo Ljubomir Šimunić

Autor: Republika.rs

Zabava

20.01.2021

16:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tužne vesti!

RepublikaFoto: youtube.com/GREGORIANI ZUPANY / YOUTUBE
Ljubomir Šimunic

Ljubomir Šimunić, filmski autor, fotograf i vizuelni umetnik preminuo je u Beogradu 18. januara u 79.godini.

Šimunić je počeo da se bavi fotografijom sredinom 1970-ih, paralelno sa filmom (Pression, Gerdy, Zločesta veštica, Šta Slavicu očekuje u životu), radeći foto-aparatom polaroid SX-70 koji je prvi koristio u Beogradu. Polaroidi, uglavnom erotskog karaktera, bili su smešteni u crne svilene albume, a taj prvi opus nosio je naziv “Svilena vremena”. Poslednji ciklus fotografija na negativ kolor-filmu nosi naziv “U potrazi za izgubljenim slikama detinjstva” i rađen je za vreme bombardovanja 1999. godine, piše Blic.rs

 

Rad sa digitalnom tehnologijom promenio je karakter Šimunićevih fotografija, pa su od 2000. godine nastali ciklusi “Potraga za nogama frizerke Nade”, “Vue de la fenetre” (posvećen Anriju Matisu) i “Psychodelict Stairway” (posvećen Alfredu Hičkoku), kao i serijal “The Night”, “The Adventure” i “The Eclipse”, posvećen istoimenim filmovima Mikelanđela Antonionija. Dobitnik je više nagrada, među kojima je i priznanje “Zlatna medalja FIAP—a” 1996. i nagrade “Branko Vučićević” Festivala meta filma u Beogradu 2018. godine.

Ljubomir Šimunić izlagao je više puta na grupnim i samostalnim izložbama posvećenim fotografiji i filmu. Ističu se dve njegove samostalne izložbe organizovane u Salonu Muzeja savremene umetnosti: “Introspekcija. Fotografije 1976-1994” (1994) i zatim “Tajni život beogradske periferije. Filmovi i fotografije 1973-2012” (2012), čiji je kustos bio Dejan Sretenović, a koja je obuhvatala izabrane eksperimentalne osmomilimetarske filmove, polaroide i crno-bele fotografije koji su temom ili sadržajem orijentisani prema erotici. Radovi Ljubomira Šimunića nalaze se u kolekciji Muzeja savremene umetnosti, u Zbirci novih medija.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading