IZRODIMA NIŠTA NIJE SVETO, PA NI ŽRTVE LOGORA: Golubović sabotira film o Jasenovcu!

Autor:

Zabava

03.12.2020

10:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bura oko izbora srpskog kandidata za Oskar ne smiruje se već danima, a u filmskim krugovima se sve jače čuju optužbe da naš prvi film o Jasenovcu sabotira reditelj Srdan Golubović, čiji je film "Otac" bio u konkurenciji za izbor našeg predstavnika za prestižnu nagradu.

RepublikaFoto: youtube.com/BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine
Srđan Golubović

- Ovaj film je bio tek treći po glasovima komisije, ali Golubović zapravo lobira kod Amerikanaca da Srbija i nema kandidata zbog toga što Bosna šalje priču o genocidu u Srebrenici, film "Quo vadis, Aida". Srdan lobira za taj film i u Srbiji je prvo hteo da ga prikaže na Festivalu autorskog filma, da mu se da najveća sala i prikaže odvojeno od drugih filmova, ali su zbog korone donete nove mere, pa je odlučio da je važnije da film o Srebrenici ugura na Fest. Dakle, upravo srpska elita lobira da sa Balkana na predstojećem Oskaru Srebrenica bude jedino prikazana, ne istovremeno i priča o Jasenovcu. "Dara iz Jasenovca" je za njih bio šok što se i pojavio - ističe naš izvor upućen u dešavanja.

Podsetimo, pošto je objavljeno da će film "Dara iz Jasenovca" predstavljati Srbiju na 93. dodeli Oskara u kategoriji za najbolji međunarodni film u medijima se pojavilo zajedničko saopštenje Udruženja filmskih producenata Srbije, Asocijacije filmskih reditelja Srbije i Udruženja DokSrbija, u kom se navodi da postoje brojni propusti i neregularnosti pri izboru srpskog kandidata za tu prestižnu nagradu.

 

Nataša Ninković: Recite već jednom šta je to bilo kršenje pravilnika

RepublikaFoto: youtube.com/SVOJ NA SVOME sa Nenadom Milenkovićem

Zaista bih htela da mi objasniš "nepravilnosti" u koje od početka, kada ste čuli da se "Dara iz Jasenovca" kandiduje, imate sumnju... Pošto već idete javno u medijima, a i na mrežama, recite već jednom šta je to bilo kršenje pravilnika? Recite koje su to nepravilnosti koje su navele Milu Turajlić da izađe (dva sata pre zasedanja) iz komisije, među čijim članovima nije nalazila od početka istomišljenike u borbi da dokaže da "Dara" ne ispunjava uslove! Svi papiri i dokumentacija koju je tražila na kraju su joj dostavljeni? I na kraju, ostalo je samo da je problem u komisiji koja ima, zamisli, drugo mišljenje od nje? Ili vas? Pa zašto bi vaš znoj i trud bio veći od našeg - poručila je, između ostalog, Nataša Ninković, glumica u filmu "Dara iz Jasenovca", producentkinji filma "Otac" Jeleni Mitrović.
Prepiska glumice i producentkinje na Fejsbuku usledila je pošto je Mitrovićeva podelila na profilu zajedničko saopštenje tri udruženja "u vezi sa neregularnostima u procesu izbora domaćeg kandidata za Oskar" i pisanom izjavom rediteljke Mile Turajlić u kojoj navodi da je napustila komisiju za izbor jer se Filmski centar Srbije oglušio o njena upozorenja da se krše propisi.

 

Među spornim odlukama, između ostalog, navodi se i sam način izbora članova komisije, kao i to da Filmski centar Srbije od producenata nije tražio dokumentaciju kojom bi kriterijumi navedeni u preporučenom dokumentu mogli da se ocene.

- Imajući u vidu sve navedene propuste i prekršaje, smatramo da je izbor domaćeg kandidata za nagradu Oskar izgubio legitimitet. Za kraj, strahujemo da će srpski film zbog pomenutog niza neregularnosti biti izložen riziku da izgubi mogućnost učestvovanja u trci za nagradu Oskar, a dodatno je poražavajuće što ovakve nepravilnosti prate izbor filma sa tako velikom i značajnom temom za našu zemlju - zaključuju tri udruženja.

Kako ističu, kako na pitanja upućena Filmskom centru Srbije nisu dobili adekvatne odgovore, obraćaju se i Ministarstvu kulture i informisanja sa zahtevom za hitan sastanak da bi "bez odlaganja zajedničkim snagama unapredili proceduru i učvrstili buduće mehanizme sprovođenja izbora domaćeg kandidata za nagradu Oskar, koji bi onemogućili dalje manipulacije u vezi s istim".

- Član sam Udruženja scenarista i nijedno zvanično saopštenje nije otišlo. Buka se pravila i pre tog izbora, koji nama lično ne znači s obzirom na distribuciju koju smo dobili, ali nekima znači, izgleda, 50.000 evra, koje se dobijaju za kandidaturu, što tek nedavno saznadoh. Toliko o svim elitama - odgovara Nataša Drakulić, scenaristkinja filma "Dara iz Jasenovca", na pitanje da li neka srpska elita lobira za to da se istovremeno sa pričom o Srebrenici ne prikaže i istina o Jasenovcu.

 

Golubović: Besmislica

- Laž i besmislica je da lobiram za film "Quo vadis", Aida? ili da imam bilo šta protiv filma "Dara iz Jasenovca". Dovođenje u vezu sa ta dva filma govori o pravoj nameri tog novinskog članka: da mene diskredituje i da skrene pažnju sa svih neregularnosti procesa izbora domaćeg kandidata za Oskara.

 

U čijem je interesu da Srbija nema kandidata za Oskar pita se i predsednica UO Filmskog centra Srbije Jelena Trivan.

- Šta je interes da baš "Dara iz Jasenovca", prvi igrani film o Jasenovcu, bude blokiran? Da li je normalno da kolege ne podrže film koji je kandidovan i za Zlatni globus? Šta stoji iza toga, volela bih da razumem. Svi filmovi u konkurenciji su podržani od države, tako da nema tu nekakvih državnih favorita. Sva ta udruženja su bila konsultovana, proces je bio transparentan, film "Dara iz Jasenovca" je u prvom krugu imao apsolutnu većinu, nije bilo preglasavanja, nameštanja, niko, pa i oni koji se sad žale, ne spori kvalitet filma. Pa šta je onda razlog da baš taj film neko želi da stopira da ga međunarodna javnost ne vidi - pita se Trivanova.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Jelena Trivan

Prema njenim rečima, ocene o neregularnosti izbora su neutemeljene, ali ističe da se takvi napadi ne događaju prvi put.

- Prošle godine je napadnut AFUN što je izabrao film "Kralj Petar Prvi", a ne "Teret", ove godine ne valja ni Filmski centar ni asocijacije koje su predložile kandidata. Traži se od nas da radimo po pravilima koje ne priznaje američka akademija da bi neko ko misli da mu ova nagrada pripada prošao. Čak je i veliki Goran Paskaljević, svetsko ime kinematografije, bio napadnut da je prošao "preko veze", pa se taj spor završio na sudu. Eto, to vam je slika na šta su sve spremni pojedinci kad izgube privilegije. Tako je i ove godine, s tim što se sada neskriveno traži ne da neko drugi bude kandidat nego da Srbija nema kandidata, a da se "Dara" ne prikaže u Americi - dodaje Trivanova.

Reakcije

RepublikaFoto: e-stock/Peter Alex

Tihomir Stanić, glumac

- To je moćan film i, zahvaljujući činjenici da već ima američkog distributera, postoji ogromna šansa da osvoji Oskar.

Maksa Ćatović, producent "Dare iz Jasenovca"

- Nije vredno komentara. Da li je izbor regularan ili ne, nemam pojma jer se time ne bavim. Ono što mogu da kažem i iza toga stojim jeste da je u slučaju filma "Dara iz Jasenovca" pravilnik Američke filmske akademije u potpunosti ispoštovan.

RepublikaFoto: Tanjug

Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja

- Ne samo veliko priznanje za film "Dara iz Jasenovca" već i dobar znak za čitavu srpsku kinematografiju, koja se ovom kandidaturom vraća na svetsku filmsku pozornicu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading