SVE ISTINE I LAŽI "SENKI NAD BALKANOM"

Autor:

Zabava

31.10.2017

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Autori serije "Senke nad Balkanom" odlučila je da skine prašinu istorije s nekih ličnosti koje su oblikovale živote svojih savremenika, ali čije odluke i dela utiču i na nas danas. Baš zbog toga, ovih dana, osim glume, sjajne fotografije ili režije, domaća javnost bruji o seriji i novom svetlu koje baca na događaje o kojima smo mislili da znamo sve.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen/CobraFilmOfficial
Senke nad Balkanom!

KOZACI U SRBIJI

Veliku pažnju privukla je uloga ruskih emigranata u tom periodu koji su pred komunističkim progonom nakon Oktobarske revolucije spas potražili, između ostalog, i u Srbiji. Prema rečima profesora Filološkog fakulteta Andreja Tarasjeva, inače potomka Belih Rusa, u Kraljevinu SHS nije stiglo 100.000 Rusa, kako se pominje u prvoj epizodi, već manje od 50.000, a Kozaka je bilo manje od 5.000.

Pisac i jedan od scenarista serije Dejan Stojiljković objašnjava da se kao pisac bavi ljudima, a da je cilj svakog, pa i ovog umetničkog dela humanistička poruka, a ne statistika. S tim je saglasan i njegov kolega Vladimir Kecmanović, koji ističe da je u pitanju triler i fikcija i da, uprkos tome što se bavio realnim ličnostima, stavljao ih je u imaginarne kontekste.

Kecmanović:

Ko može da mi kaže da Mustafa Golubić, kojeg sam ja pisao, nije tada bio u Beogradu?!

- Sutra neko može da mi kaže da Mustafa Golubić, kojeg sam ja pisao, nije tada bio u Beogradu?! Zato su ti likovi savršeni za ovakvu građu, niko ne može da dokaže ni da je bio ni da nije - kroz smeh zaključuje Kecmanović.

Već nakon prve epizode, zapitanost dela publike je ostala i zbog uloge ruskog generala Vrangela, a publiku tek očekuju susreti s Antom Pavelićem i Đorđem Karađorđevićem!

RepublikaFoto: printscreen/RTS
Senke nad Balkanom!

GREH KOMUNISTA

Kako ističe Stojiljković, najslobodnija mašta njih kao scenarista je u delu koji se tiče 42 predmeta carske porodice Romanovih, a koji su okosnica ubistva u ruskoj crkvi u Beogradu. Iako istoričari ističu da se tamo nikada nije dogodilo nikakvo ubistvo, scenaristi su baš tamo smestili misteriozno blago.

- O blagu i ličnim predmetima ubijene porodice zna se samo da su predmeti nestali. Komunisti su palili dokumenta i sve tragove, pa nema jasnih tragova da su oni ikada bili u Srbiji - kaže Stojiljković.

U prilog tome ide i polemika koju vode i čuvari "Dijamantske kolekcije" Romanovih jer ni oni nisu sigurni da li su iz zemlje iznete replike ili originali carskih regalija, te da li su u njihovim vitrinama replike ili originali relikvija preostalih nakon streljanja porodice.

Nesuđeni srpski kralj

Prvi put ćemo saznati nešto bliže i o Đorđu Karađorđeviću, nesuđenom srpskom kralju. Stojiljković kaže da se vodio vizijom Crnjanskog, koji je Đorđa opisao jedinim dostojnim naslednikom velikog Karađorđa.

RepublikaFoto: printscreen/RTS
Senke nad Balkanom!

Koliko je Rusa prebeglo?

- Serija počinje 1921, ali se radnja događa sedam godina kasnije. Ni Beli Rusi nisu imali tačne podatke koliko ih je došlo na ove prostore, a do 1928. mnogi su svoje putovanje nastavili u druge evropske zemlje. Mi pominjemo 50 kozaka upletenih u kriminal, a naši oponenti 5.000 doseljenih. Znači, samo jedan odsto je završio u kriminalu? Čini mi se da smo i ublažili situaciju - ističe Stojiljković.

Kriminal, kocka i prostitucija

Mnogi ruski emigranti živeli su na strani zakona, a ekonomska situacija mnogih bila je rešena pošto su Vrangelovi kozaci dobili posao u policiji i pograničnoj službi. Ipak, priča o kriminalu koji su vodili Rusi nije izmišljena jer su oni ovde osnovali klub "Kod Samarkanda", gde su se bavili kockom, prostitucijom, iznudama, prebijanjem... Autorima nije bio cilj da vređaju rusko nasleđe u Srbiji, pa kažu da su mnogi propustili da vide scenu u Narodnom pozorištu, gde je čuveni reditelj Rakitin i čuveni arhitekta Krasnov.

RepublikaFoto: printscreen/RTS
Senke nad Balkanom!

Moderni hajduk

Zvali su ga modernim hajdukom, bio je sovjetski obaveštajac, Apisov čovek za "specijalne operacije", ljubavnik Grete Garbo, zaverenik protiv kralja Aleksandra Ujedinitelja, a u CV Mustafe Golubića beleži se i da je organizator atentata na Lava Trockog u Meksiku... Legenda kaže i da je bio Staljinov prijatelj koji je zbog njega pušio hercegovina-flor jer mu je Mustafa nabavljao duvan iz zavičaja u Hercegovini.

Lider izbeglica

Petar N. Vrangel je bio čuveni general, inženjer i baron. Komandovao je belim snagama u građanskom ratu između boljševika i monarhista, a nakon poraza je pomogao masovnu evakuaciju poraženih monarhista i bio nezvanični lider izbeglica iz carske Rusije. Vrangel je proveo niz godina u Sremskim Karlovcima, a sahranjen je po želji u Beogradu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Zdenko

31.10.2017 19:03

Hrvatima, vjerovatno, na širem planu smeta prikaz Ante Pavelića, u ovoj seriji. Roman "Dosije Golubić" autora Milana Jankovića, naišao je na povoljan odjek u "lijepoj njihovoj", čak mu je posvijećena i emisija na HRT3 radiju, "Lica okolice", iako Janković govori o direktnoj sprezi Pavelića, bugarskih VMRO-vaca i komunista, Mustafe Golubića i Pavla Bastajića.