Vladislav Šćepanović ekskluzivno za naš list: Borba za slobodu informacija sija iz Asanžovih očiju

Autor: D.S.

Zabava

09.07.2020

03:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pre tri meseca, kada je govorio za naš list, slikar, profesor i borac za slobodu informacija Vladislav Šćepanović verovao je da će se izložba njegovih slika na temu Olimpijskih igara u Japanu odložiti za godinu dana.

RepublikaFoto: youtube.com/RTS Mira Adanja Polak Ekskluzivno - Zvanični kanal
Vladislav Šćepanović

Međutim, slike profesora Šćepanovića su već poslate i izložbu će otvoriti naš ambasador 31. jula u galeriji "TS 4321" u Savanaborijevoj poslovnoj zgradi u centru japanske prestonice.

- I u vremenu korone borim se da promovišem srpsku umetnost. Poslali su mi kartu za Tokio, ali za sada ne znam da li će moći da prisustvujem otvaranju izložbe zbog ove situacije - kaže umetnik čija je poslednja slika Džulijana Asanža ustalasala društvene mreže i pobrala mnogo pohvala.

Za Šćepanovića je od posebnog značaja reakcija majke najpoznatijeg aktiviste za borbu slobodnih informacija, koja je na Tviteru napisala: "Hvala vam na predivnoj slici mog sina Džulijana. Niste uhvatili samo njegov istinski lik, već i njegov karakter. Njegova snaga, odlučnost i posvećenost istinitom novinarstvu sijaju mu iz očiju", napisala je Kristin Asanž našem umetniku koji se u rad na polju Vikiliksa uključio nakon što su Asanžovi predstavnici kontaktirali s njim na 57. Bijenalu u Veneciji, kada je predstavljao Srbiju.

RepublikaFoto: youtube.com/dragana kanjevac
Vladislav Šćepanović

- Dobio sam pohvale i od njegove supruge Stele Moris, koja je na Tviteru napisala da je slika moćna i da je to najbolja slika o Asanžu koja je dosad urađena. Naravno, i to mi je značajno. Stela Moris je dobila dvoje dece s njim dok je on u zatvoru - rekao je Šćepanović i naglasio da sve što se radi na polju Asanža ima veliki odjek u svetu, te su ga zvali iz Australije da pošalje sliku jer će biti organizovana izložba kao podrška Asanžu.

Šćepanović predstavlja ljude koji su simbol otpora i kroz svoju umetnost daje doprinos pravu za slobodu informacija. Pored Asanža, priprema još dva velika portreta koja će biti rađena u realističkom duhu.

- U okviru projekta Vikiliks uradiću i portrete Edvarda Snoudena i Čelsi Mening, koji je zanimljiva osoba, pre svega zato što je obelodanio ratne zločine nad civilima u Iraku. Na globalnom planu pokrenuo je pitanje etičnosti u kontroli savremene tehnologije i novih medija i ukazao na javljanje nove pojave koja se zove digitalni fašizam - rekao je profesor Šćepanović i najavio da će sledeće godine u Beogradu biti organizovana izložba.

Kroz svoje slikarstvo Vladislav Šćepanović se bavi društvenopolitičkom umetnošću, ne veruje u teorije zavere, ali veruje da bogate i moćne zemlje uvek izvuku korist iz kritičnih situacija, kao što je pandemija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading