Jug Radivojević imao je u planu čak 10 premijera u 2020.: Teatar na Crvenom krstu vraća stari sjaj!

Autor: D.S, B.P

Zabava

09.06.2020

03:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osnovni i zajednički imenitelj onoga što ćemo raditi jeste da budemo savremeni, atraktivni, u korak sa vremenom

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Jug Radivojević

U Beogradskom dramskom pozorištu godinama su se predstave izvodile tek dva puta nedeljno, sa neretko jednom jedinom premijerom u sezoni.

Ove godine angažovana su velika rediteljska imena za umetničko stvaranje u teatru na Krstu i čak 10 premijera je bilo u planu, te ne čudi da je stručna javnost ocenila ovu sezonu Beogradskog dramskog pozorišta kao jednu od umetnički najambicioznijih u njegovoj istoriji.

O planovima pozorišta koje nesporno doživljava renesansu i vraća stari sjaj govori direktor BDP i reditelj Jug Radivojević:

* Od antičkih vremena predstave su se igrale na otvorenom. Da li očekujete da letnja sezona pokaže koliko publici nedostaje kulturnog sadržaja i da preraste u nešto više?

- Ubeđen sam da publici kulturni sadržaj jako nedostaje. To znamo po broju gledalaca u našim dvoranama. Sezona je prekinuta tako kako je prekinuta, i to baš u periodu kada je poseta na jako visokom nivou. Sad očekujemo da ta publika dođe na Taš i mislim da će nakon Taša, u avgustu i septembru, da se vrati i kod nas u BDP u okviru naše letnje sezone.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

* Iza vas je godina izazova i ambicioznih projekata, koju je pandemija naglo prekinula. Vratili ste Šerbedžiju u teatar posle gotovo tri decenije, Lenku posle 22 godine u BDP. Koliko koraka je vas pandemija vratila unazad?

- Pandemija me je vratila popriličan broj koraka unazad, ali me raduje da je od planiranih 10 premijera u godini jedino projekat koji je trebalo da se radi u saradnji sa Brionima Džojsov "Uliks" pomeren za sledeću 2021. godinu. Svi ostali projekti su dobili nove datume i očekujemo da do kraja godine sve realizujemo.

Premijeru Bajaginog mjuzikla "Sa druge strane jastuka" očekujemo 9. oktobra

* Kao upravnik BDP, okrenuli ste se regionalnim produkcijama. Šta pozorište time dobija?

- Dobija kvalitet, vidljivost, atraktivnost, nivo, rejting mnogo širi od onog što je na lokalu, razmenu umetnika, sve samo najbolje.

* Izborom repertoara i reditelja vidljivo je da želite pozorište da približite onome što mu se ranije nalazilo u samom imenu - savremeno. Da li će takav koncept vratiti stari sjaj i publiku?

- Verujem da hoće. To jeste bio osnovni i zajednički imenitelj onoga što ćemo raditi - da budemo savremeni, atraktivni, u korak sa vremenom. Da budemo sveži na svim nivoima, tako da pravimo jedno pozorište i repertoarski i infrastrukturno, nadam se, u periodu koji je ispred nas, a koje će biti izuzetno vidljivo u čitavom regionu.

Pandemija me je vratila popriličan broj koraka unazad

RepublikaFoto: youtube.com/Crvena zvezda

* Dokle se stiglo sa Bajaginim mjuziklom?

- Mjuzikl je zaustavljen napola. Predstoji nam sad od juna nastavak i očekujemo, prema nekim prognozama, da 9. oktobra imamo premijeru.

Na Tašu dvostruki laureat 59. Sterijinog pozorja

BDP će 27. i 28. juna na Tašu izvesti "Trpele", komad koji je nastao na osnovu autentičnih ispovesti žena-žrtava nasilja. Kao osnovno gradivo poslužili su transkripti intervjua koje je Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji obavio sa ženama koje su ubile svoje zlostavljače.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading