TOPALOVIĆ SRPSKE KULTURE

Autor:

Zabava

19.10.2017

05:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski PEN centar, Srpsko književno društvo i Udruženje književnih prevodilaca Srbije izdali su saopštenje u kojem se žustro protive kandidovanjem Živorada Ajdačića za člana Nacionalnog saveta iz oblasti književnog stvaralaštva i prevodilaštava.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Srpski pisci besni što će ih predstavljati čovek koji je napisao samo tri članka. Ajdačić odgovara da je iza njega 40 godina rada u kulturi i da ga nisu našli na ulici

USTOLIČIO TURBO-FOLK

- Prilikom izbora Ajdačića grubo su narušeni Zakon o kulturi i zakonska procedura za izbor članova za Nacionalni savet. Zakon predviđa da se članovi Nacionalnog saveta biraju iz reda uglednih i afirmisanih umetnika i stručnjaka u kulturi. Bibliografija Živorada Ajdačića, prema katalogu Narodne biblioteke Srbije, broji tri članka i jednu brošuru nedefinisanog žanra.

Drugim rečima, Živorad Ajdačić ne može predstavljati književno stvaralaštvo u Nacionalnom savetu jer ne zadovoljava osnovni zakonski uslov za članstvo u ovom telu - navodi se u saopštenju. Udruženja podsećaju i da je "Ajdačić sam sebe javno diskvalifikovao" izjavom da književno prevodilaštvo nije umetnost.

- Živorad Ajdačić je javnosti poznat pre svega kao producent Mesama, festivala koji je svojevremeno promenio lice domaće estrade i ustoličio na njoj žanr turbo-folk - ističu udruženja.

Ajdačić, s druge strane, ima svoje viđenje situacije.

- Mene je predložilo Udruženje književnika Srbije sa još šest ili sedam udruženja. Sada nekima smeta što nemaju više predstavnika, a imali su ga u prošlom sazivu. Kažu, smeta im politika. Pa meni je politika samo hobi, privatna stvar kojom ne uzurpiram umetnost i javni život - kaže Ajdačić i napominje da je dobitnik gotovo svih umetničkih priznanja.

NIKO IH NE PITA

- Iza mene je 40 godina rada. Nisu mene našli na ulici, izabralo me je koordinaciono telo, i to jednoglasno. PEN centar čak nije deo tog tela, kako mogu da se bune? Ko su oni da se bune? - zaključuje Ajdačić.

Inače, angažman Živorada Ajdačića u oblasti kulture više puta je dovođen u pitanje, pa su ga u javnosti često nazivali i Topalovićem srpske kulture. Ajdačić je poznat i kao član brojnih upravnih odbora - Narodnog pozorišta i Prava interpretatora Srbije, ali je i generalni sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Beograda, v. d. generalnog sekretara KPZ Srbije, bio je član komisije Ministarstva kulture za nacionalne penzije i odabir ustanova za status nacionalnog značaja....

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading