Jug Radivojević o planovima Beogradskog dramskog: Sprema se "Čitač", ali nema igranja do kraja sezone!

Autor:

Zabava

15.05.2020

03:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Po svemu sudeći, pozorišta pre jeseni neće otvoriti vrata za publiku, ali beogradska pozorišta uveliko razmišljaju o igranju predstava na otvorenom, na Tašmajdanu tokom leta, a pošto su ublažene mere preduzete u borbi protiv korone, pojedina pozorišta kreću s probama, uglavnom kamernih komada.

Foto: ST/V. LUKIĆ
Jug Radivojević

Beogradsko dramsko pozorište (BDP) pre pandemije je započelo rad na tri velika projekta, od kojih je prvi "Čitač", prema romanu Bernarda Šlinka i u režiji Borisa Liješevića. Glumačka ekipa ove predstave, predvođena Mirjanom Karanović, danas bi trebalo da se okupi na probi.

- Liješević će nakon proba koje je održavao skajpom za vreme ove pauze, nastaviti tronedeljni rad uživo, uz sve propisane mere opreza. Nakon toga, po svemu sudeći "zamrznućemo" predstavu do adekvatnog datuma za premijeru - izjavio je za Tanjug Jug Radivojević, reditelj i upravnik Beogradskog dramskog pozorišta.

I ovaj teatar je sezonu zaustavio 11. marta i ona se neće nastaviti do 30. juna, do kada je zvanično trebalo da traje. Radivojević, takođe, ističe da se u pozorištu trude da svi koji utiču na produkciju predstava i adekvatan rad teatra na što bezbolniji način izađu iz okolnosti koje je prouzrokovala pandemija.

- Na spisku naših ugovorača koji su vezani godišnjim ugovorom nalazi se 30 paušalaca. Svi su uz veliki napor naše kuće, ali i uz odlično poslovanje u prethodnom periodu, isplaćivani svakog meseca i tako ćemo nastaviti. Naših 40 honoraraca, koji su iz redova samostalnih umetnika, a igraju u našim produkcijama, zahvaljujući odluci Grada Beograda biće isplaćeni za tromesečni period preko Sekretarijata za kulturu - naveo je upravnik BDP.

U planu za 2020. bilo je čak 10 premijera, a sezonu je stručna javnost ocenila kao jednu od umetnički najambicioznijih u istoriji tog teatra.

Od juna i probe mjuzikla "Sa druge strane jastuka"

Rad na mjuziklu "Sa druge strane jastuka", inspirisanog pesmama Momčila Bajagića Bajage i po tekstu Stevana Koprivice, Radivojević je započeo u februaru u Pozorištu na Terazijama.

- Nastavićemo u junu, a verujem da ćemo u oktobru otvoriti premijerom 70. sezonu našeg jedinog muzičkog teatra. Očekujem veliki hit, koji će biti po svemu drugačiji u odnosu na mjuzikle koje sam napravio na "Terazijama", "Producenti", "Mama Mia", "Fantom iz Opere" - kaže reditelj.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

- Očigledno da je samo ovakav virus mogao da poremeti naše planove. Nadam se da ćemo ipak sve projekte uspeti da realizujemo u ovoj godini - dodaje Radivojević.

Tokom leta trebalo bi da krene rad na autorskom projektu nemačkog reditelja Ersana Montaga "Living room", a očekuje se da u julu budu započete probe predstave "Zelena čoja Montenegra" u režiji Nikite Milivojevića, koja nastaje kao koprodukcija sa Gradskim pozorištem Podgorica i Grad teatrom Budva.

- Trenutno imamo najviše nejasnoća oko projekata koji su vezani za međunarodne koprodukcije i za one koje režiraju strani reditelji. Međutim, ubeđen sam da ćemo pronaći i način i termine da se zacrtani plan u potpunosti ostvari - kaže Radivojević.

Prema rečima upravnika, već mesecima su u ambicioznom projektu nastajanja prve pozorišne televizije na Balkanu, a nastavljaju se i pripremni radovi za rekonstrukciju BDP, Trga ispred pozorišta i pripijanja bioskopa Avala, koji bi trebalo da postane treća scena teatra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading