Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre: Hrabrost i energija potrebni su da se nastavi dalje!

Autor:

Zabava

11.05.2020

03:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naporom organizatora i kompanija čije je učešće bilo planirano skoro ceo program 17. izdanja Beogradskog festivala igre biće izveden u septembru i novembru pod sloganom Senzacije (re-konstruisane). Trupe Jakopa Alboma (Amsterdam) i Šaja Kublera (Vankuver) publika će imati priliku da gleda u okviru festivala 2021, a na pitanje šta je bio najveći izazov kada je postalo jasno da korona neće dozvoliti ovog proleća realizaciju programa, na početku razgovora za Srpski telegraf odgovara Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre:

RepublikaFoto: Promo foto
Aja Jung

- Mera zabrane okupljanja, koja je zatvorila pozorišta u Srbiji, doneta je nekoliko dana pre otvaranja 17. Beogradskog festivala igre. U slučaju ovakve manifestacije, to znači da su avio-karte kupljene, honorari uglavnom podmireni, dnevnice podeljene, hoteli i kamioni plaćeni, a štampa i promocija odrađeni. Takođe, veliki deo ulaznica je prodat. Otkazivanje je progutalo oko 270 letova i 700 noćenja u Beogradu i Novom Sadu, a zakoni o pandemiji predvideli su da otkazivanje uvek štiti umetnike, čineći odlaganje programa jeftinijim rešenjem. Oslonjeni na savete italijanskih pravnika, počeli smo da rašrafljujemo sve što smo bez predaha gradili duže od godinu dana. Uostalom, to su učinili i brojni festivali u svetu. Sada ostaje da se nadamo da će jesen biti bolja od proleća uz prinudni slogan koji najavljuje rekonstrukciju senzacija.

Senzacije će biti rekonstruisane, ali hoćemo li doživeti renesansu u umetnosti?

- To zavisi od nas samih. U ozbiljnim kulturnim sredinama postoji strah jer je izgubljen veliki deo sezone, prihoda, turneja. Izgubljeni su angažmani, pomerene i otkazane produkcije, a neki umetnici su izgubili posao. Tokom izolacije se zato neprekidno i neuporedivo više radilo. Osmišljavani su modeli i mere podrške, pravljeni programi i protokoli za buduće funkcionisanje muzeja, galerija, pozorišta, selektovani komadi i kreativni pristupi, koji će vratiti publiku u sale. Ovih dana život polako dobija normalniji oblik uz prisustvo straha i bezbroj otvorenih pitanja. Nažalost, oni koji su tokom izolacije leškarili, sređivali ormane i krečili kupatilo nokautirani su već u prvoj rundi.

RepublikaFoto: Promo foto
Aja Jung

Šta će nam to blisko sutra doneti?

- Korona nam je pokazala svoj talenat da pokvari planove, odnese živote i uništi ekonomiju. U slučaju umetnosti, postala je prvi neprijatelj u istoriji koji je gotovo istovremeno spustio sve pozorišne zavese na planeti. Zagasila je svetla Brodveja i Vest Enda, Skale u Milanu, Opere Garnije, Kovent Gardena, Linkoln centra, ali i Luvra, Metropolitena, Mome, Tejta... Izazov je ogroman. Potrebna je hrabrost i energija da se nastavi dalje. Radujem se da Arena u Veroni nije odustala od kalendara i programa svog festivala. Ako virus dozvoli, biće to prvo masovno okupljanje u slavu umetnosti. Pod vedrim nebom i uz poštovanje novog pozorišnog protokola.

Ulaznice važe, a refundacija od 20. maja

Sve ulaznice za odložene programe važe. Ukoliko novi termin za birani program ne odgovara, novac se može preusmeriti na druge festivalske programe ili se može tražiti refundacija. Za one koji su karte kupovali na sajtu Beogradskog festivala igre zahtev za refundaciju potrebno je da pošalju na protocol@belgradedancefestival.com, i to u periodu od 20. maja do 1. juna. Ukoliko su ulaznice kupljene u pozorištu, povraćaj novca se traži na blagajni pozorišta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading