Probudićemo se u nešto gorem svetu: Mišel Uelbek, najprevođeniji živi francuski pisac!

Autor:

Zabava

06.05.2020

03:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemija koronavirusa trebalo bi da ima glavni rezultat ubrzavanje određenih mutacija koje su u toku, posebno smanjenje kontakata među ljudima.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen

Nimalo ne verujem u izjave tipa "više ništa neće biti kao pre". Naprotiv, sve će ostati potpuno isto, naveo je Mišel Uelbek u pismu koje je pročitano na francuskom radiju France inter, prenosi agencija Beta.

Pisac koji važi za jednu od najvećih zvezda savremene svetske književnosti, ali i "enfan teribl" savremene francuske književnosti, ne očekuje neki "novi svet" nakon pandemije koronavirusa, već "nešto gori" nego što je bio.

- Nećemo se posle izolacije probuditi u nekom novom svetu, sve će biti isto, malo gore - ocenjuje Francuski Orvel, kako još nazivaju Uelbeka.

Žrtve se svode na brojke u statistici svakodnevnih smrti i anksioznost se širi među stanovništvom

Kontroverzni autor smatra da bi pandemija koronavirusa "trebalo da ima glavni rezultat ubrzavanje određenih mutacija koje su u toku", a posebno "smanjenje kontakata među ljudima".

- Epidemija koronavirusa daje veličanstven smisao ovoj teškoj tendenciji: kao da neka zastarelost pogađa odnose među ljudima - navodi Uelbek.

On, takođe, smatra da bi "bilo podjednako pogrešno da se kaže kako su ljudi ponovo otkrili smrt", te dodaje da "smrt nikada nije bila tako diskretna, kao poslednjih nekoliko nedelja".

Nikada nismo sa takvom spokojnom besramnošću izrekli činjenicu da svaki život nema istu vrednost, kao ovih nedelja

- Žrtve se svode na brojke u statistici svakodnevnih smrti i anksioznost se širi među stanovništvom, dok ukupno povećanje ima nečeg neobično apstraktnog - objašnjava Uelbek i ističe da je ovih nedelja važan podatak i starosna dob bolesnih.

- Do kada bi ih trebalo reanimirati i lečiti? 70, 75, 80 godina - pita najprevođeniji živi francuski pisac, pa zaključuje: "U svakom slučaju, nikada nismo sa takvom spokojnom besramnošću izrekli činjenicu da svaki život nema istu vrednost."

Uelbek krenuo, ali nije došao na Krokodil

Mišel Uelbek je prošle godine trebalo da stigne na otvaranje književnog festivala Krokodil, ali zbog problema na letu nije došao u Beograd. Pisac je organizatorima festivala, naime, poslao dva mejla. U prvom je ispričao kako je zajedno sa suprugom seo u avion za Beograd, ali da se onda dogodila "drama sa avionom kompanije 'Er Srbija', koja je trajala satima", te da on "sada nema želju da leti avionom". Potom je poslao mejl namenjen ljubiteljima njegove književnosti, u kojem je napisao da bi događaj iz aviona mogla da bude duga priča i kako je celu pobunu pokrenula jedna lepa žena, crne kose...

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading