Svira i kolo i džez na fruli: Neda Nikolić, mlada muzičarka osvaja svet!

Autor:

Zabava

24.04.2020

03:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neda Nikolić ima 21 godinu i student je etnomuzikologije i etnokoreologije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Svira flautu, kaval, gajde i saksofon, ali najviše vremena posvećuje fruli, izvodeći kola, ali i džez kompozicije na ovom instrumentu.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Neda Nikolić

Svako veče sviram za Srbe u Americi, a i šire. Svi ti mini-koncerti koje sam svirala onlajn pokazali su koliko je našim ljudima falilo naše muzike i naše Srbije

- Frula me je osvojila s vremenom, polako, ali sigurno. Počela sam da sviram sa 13 godina, neočekivano, ali kažu da se najbolje stvari u životu uvek dogode slučajno. Da nije frule, sigurno ne bih obišla svet, videla kako se živi u Indiji i Kazahstanu, više puta bila u Americi, upoznala ljude sa Filipinskih ostrva, osetila kako je biti član žirija, kako je biti na sceni dok vas gleda hiljade ljudi. Divne stvari i divni događaji, a još me čeka lepih stvari - kaže talentovana muzičarka i dobitnica brojnih nagrada.

Neda je samo od početka ove godine održala koncerte u Indiji, Austriji i Nemačkoj, a onda je stigla i do Amerike kao gost manastira Nova Gračanica u blizini Čikaga, gde je zaustavila situacija sa koronom. Nalazi se već mesec kod ujaka, koji bogosluži u Crkvi Svetog Save u Milvokiju, i odatle svake večeri nastupa uživo.

RepublikaFoto: Privatna arhiva

Frula me je osvojila polako, a da nije nje, ne bih obišla svet, videla kako se živi u Indiji i Kazahstanu...

- U razgovoru sa ujakom došli smo na ideju da ovo vreme pametno iskoristim i odlučili smo da se svako veče sa Fejsbuk profila crkve uključim i sviram za sve Srbe u Americi, a i šire. Svi ti mini-koncerti koje sam svirala onlajn pokazali su koliko je našim ljudima falilo naše muzike i naše Srbije. Na ovaj način sam učinila nešto lepo za njih, što u meni budi zaista lepe emocije. Shvatili smo u ovoj situaciji koliko su male stvari važne i koliko više treba ceniti i ljude, prirodu i sve oko nas - dodaje Neda.

Na pitanje da li se plaši, odgovara da je brine za one koji imaju neizbežne obaveze i kontakte, ali se nada i veruje da će sve biti u redu. Poslednjih dana, dodaje, ni snovi nisu uvek lepi, ali i to će proći.

RepublikaFoto: Privatna arhiva

- A kad su u pitanju životni snovi, zahvaljujući višku vremena i mogućnosti da se mirno razmišlja o budućim projektima, imam neke nove stvari na umu i nadam se da će se obistiniti - dodaje buduća srpska diva na fruli, kako je nazvao Bora Dugić, maestro koga je upoznala na početku karijere i kod kog se usavršava već pet godina.

- Pre nekoliko godina u svojoj knjizi "Traktat o fruli" Bora Dugić me je spomenuo kao "buduću srpsku divu na fruli", što mi zaista znači, posebno kada to kaže jedan vrstan svirač na fruli, kao što je on. Uputio mi je jako lepe reči i od njega sam dobila i pozitivne, ali i negativne kritike. Mi, mladi, treba još da napredujemo i radimo, ali hvala mu na svemu što je učinio za mene - ističe Neda.

Po povratku u Srbiju, kaže, ako sve bude u redu, sigurno će prvo prošetati Beogradom i videti drage ljude i popiti jednu mirnu kafu na Vračaru.

Uživanje na livadi uz muziku

- Ovih dana je teško zamisliti nešto lepo s obzirom na celu situaciju koja se odvija u celom svetu, ali svakako da treba pozitivno razmišljati uvek. Sada bi bilo lepo biti na nekoj otvorenoj sceni ili livadi, prostoru gde ima mnogo ljudi i gde svi uživamo uz muziku dok se igra i peva - kaže Neda Nikolić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading