ONO ŠTO NIJE U KNJIZI, NIJE NI ZA PRIČU

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Knjiga "Agonija Jugoslavije" autora Andrije Čolaka, novinara i savetnika za medije Predsedništva Saveza komunista Jugoslavije, napisana je u formi dnevnika, ali se može čitati kao politički triler.

RepublikaFoto: Republika
Detalj sa promocije knjige "Agonija Jugoslavije"

Predstavlja ostavštinu svedoka poslednjih dana Jugoslavije, pred njen raspad krajem osamdesetih godina prošlog veka. 

- Počeo sam da pišem dnevnik pre 35 godina. Sticajem okolnosti bio sam zaposlen u Predsedništvu Saveza komunista Jugoslavije i bio sam prisutan na svim sednicama dok nisam shvatio da treba da pišem sve što vidim i čujem. Kada sam došao u Predsedništvo, shvatio sam da taj dnevnik ne može biti isti kao pre. Knjiga je devedesetih godina trebala da izađe, nešto sam objavljivao kroz feljtone, ali sam je nakon 20 godina ponovo obradio. Trudio sam se da ne izigravam istoriča, jer to nisam. Pri čitanju shvatićete da za ljude o kojima sam pisao loše, imam i lepih reči za njih. A ono što nije u knjizi, nije ni za priču - kaže Andrija Čolak, autor knjige. 

Uz obilje fotografija, njegova knjiga pruža uverljivu, intrigantnu i tragikomičnu sliku funkcionisanja države i partija u vreme kolektivnog predsedavanja i uzaludnih pokušaja već posvađanih republičkih lidera - Miloševića, Kučana, Bulatovića, Korošeca i ostalih, da spasu što se nije moglo spasti. 

- Pred nama je mala, sažeta enciklopedija sa fantastičnim dnevničkim zapisima. Andrija je insajder i u prednosti u odnosu na mnoge koji detalje nisu znali, a sada ih podastire svima nama. Priča ono što se stvarno dešavalo i ono što se dešavalo u kuluarima - ističe Gordana Suša, novinarka.

"Agonija Jugoslavije" najpre je objavljena u Sloveniji 2014. Kako autor navodi, tamo su je dobro prihvatili jer su Slovenci opisani kao pozitivniji u knjizi.

- U predgovoru, na 70 stranica, Andrija je izložio svoj lični stav. Naravno, nije mogao ni emocije sakriti. Većina sadašnjih lidera je izašla iz te matrice - zaključuje novinar Mladen Arnautović.

Autor ove knjige priprema još jednu knjigu, po istoj tematici samo različtog vremenskog intervala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading