Mirjana Bobić Mojsilović: Ovo je nastajanje novog sveta!

Autor:

Zabava

09.04.2020

03:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U samoizolaciji se ne dosađujem. Iako je strašno sve ovo što se događa celom svetu, ima ipak neke male sreće u svemu - u sveopštoj epidemiji usamljenosti, kojoj je svet izložen već godinama, ova prinudna usamljenost na neki način vratila je ljude jedne drugima i sebi samima. Malo tišine nije naodmet, poručuje Mirjana Bobić Mojsilović.

RepublikaFoto: e-stock
Mirjana Bobić Mojsilović

Spisateljica i slikarka upravo radi na novom romanu, a nedavno joj je izašao roman "Ono sve što znaš o meni" u izdanju "Lagune".

* Naslov romana upućuje na stih Arsena Dedića, pa koliko vam je muzika važna dok pišete?

- Arsenova pesma je lajtmotiv mog romana jer zaista toliko malo znamo jedni o drugima, toliko smo zaokupljeni sobom samima da niti imao vremena, a najčešće nas ne zanima da znamo išta više o drugima. Živimo u vreme kada je drugi postao nebitan - drugi nam služe samo kao ono Narcisovo jezero - da se ogledam u njima. A ipak, svaki čovek čezne za bliskošću i ljubavlju. Moj roman govori o tome.

* A šta ostane od života kada svedemo taj veliki račun?

- Volim da kažem da je od samog života sto puta važnija njegova interpretacija. Imate ljude koji su imali srećne živote, a bili su nesrećni... Dakle, važno je kako gledamo ono što nam se događa. Da, zato je važna dobra rečenica koja nam pomaže da živimo.

* Da sopstveni život pretačete u film, koga biste voleli da vidite u rediteljskoj stolici?

- Reditelj bi morao da bude neko ko, kao i ja, voli melodramu i srećan kraj.

RepublikaFoto: e-stock
Mirjana Bobić Mojsilović

* Mislite li da reditelji naše stvarnosti znaju sasvim šta rade? Snimaju li film sa srećnim krajem?

- Sile mraka vole druge žanrove - vole horore, smrti, strah, jezu. Ali mislim da ovo što sada gledamo jeste neka vrsta biblijske borbe između sila tame i sila svetlosti. I svetlost pobeđuje.

* U sveopštoj epidemiji usamljenosti, kako to da nam teško pada ova prinudna izolacija?

- Mislim da će pametnim ljudima pomoći da shvate da je i sreća i nesreća, i ceo svet - u njima samima.

Mislim da ovo što sada gledamo jeste neka vrsta biblijske borbe između sila tame i sila svetlosti. I svetlost pobeđuje

* U Vuhanu konačno vide vedro nebo, labudovi plivaju kanalima Venecije... Čini se da se priroda regeneriše, a hoće li ljudski rod izvući pouke?

- Mislim da je na energetskom planu ovo prilika za jedan veliki preokret, za povratak duhovnosti, za bolje uvide, za razlikovanje bitnog od nebitnog. Vratićemo se sebi samima i jedni drugima i, na neki način, kao da učestvujemo u ponovnom stvaranju sveta.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading