JUBILEJ 125 godina od rođenja Andrića!

Autor: Katarina Stamatović/Ag

Zabava

09.10.2017

17:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U godini u kojoj se navršava 125 godina od rođenja jedinog nobelovca sa ovih prostora, Ive Andrića, biće objavljeno 50 izdanja njegovih dela, od čega 34 na srpskom i 16 na čak deset stranih jezika.

RepublikaFoto: instagram.com/_be_serbian
Ivo Andrić

Iako je prema nekim podacima Andrić rođen 9. oktobar 1892, Zadužbina Ive Andrića ipak drži da je datum njegovog rođenja 10. oktobar, pa tog tada tradicionalno dodeljuje nagradu koja nosi ime našeg nobelovca. U Zadužbini će tako sutra biti dodeljena nagrada Jeleni Lengold za zbirku priča ,,Raščarani svet", a biće predstavljen i godišnjak „Sveske", posvećen Andriću i njegovom delu, koji izlazi već četiri decenije.

Akademik Miro Vuksanović, predsednik Upravnog odbora Zadužbine Ive Andrića i predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje 125 godina od rođenja slavnog pisca, kaže da će Svečana akademija biti održana u SANU 13. oktobra, na dan kada se 1974. Andrić poslednji put pojavio u javnosti.

RepublikaFoto: instagram.com/_lilith_nyx
Ivo Andrić

- Tada su u Narodnom pozorištu u Beogradu Andrić, Crnjanski, Selimović, Ćopić, Matić, Vučo, Popa i Stevan Raičković čitali svoje radove u čast oslobođenja Beograda. Andrić je poslednji put javno čitao odlomke svojih pripovedaka pred odlazak u bolnicu, odakle se nije vratio - kaže akademik Vuksanović.

U prvom delu pod nazivom "Akademici o Andriću" pet pisaca i članova SANU - Matija Bećković, Milosav Tešić, Dušan Kovačević, Miro Vuksanović i Goran Petrović govoriće o Andriću, a u drugom „Andrić o akademicima", odabrane tekstove o Vuku, Njegošu, Ljubi Nenadoviću, Skerliću, Jovanu Dučiću i drugima, govoriće glumci.

Za 13. i 14. decembar najavljen je i naučni skup koji će okupiti 42 istoričara književnosti i književnih kritičara sa katedri i instituta na kojima se izučava srpska književnost.

Vuksanović podseća i da je piščeva kuća u Herceg Novom, koju je sagradio 1964. sa suprugom Milicom, danas takođe zapuštena.

Ponavljač, mason, diplomata...

Koliko je zanimljiv život imao svedoči i činjenica da je Ivo bio i ponavljač sedmog razreda Sarajevske gimnazije, mason, diplomata, predsednik tajne đačke protivaustrijske organizacije Hrvatska napredna omladina, ali i član Stojadinovićeve Jugoslovenske radikalne zajednice, ambasador Jugoslavije u Berlinu u vreme uspona Adolfa Hitlera, ali i predsednik Saveza književnika Jugoslavije nakon Drugog svetskog rata i član Komunističke partije.

Nobelova nagrada:

Glupi i neiskreni nekrolozi

U času smrti, 13. marta 1975. godine imao je nepune 83 godine, a u Andrićevoj beležnici je ostao zapis: "Pomisao na smrt izaziva, već sama po sebi, kod čoveka strah. A kod književnika i svakog ''javnog radnika'' dolazi uz to još i odvratnost od glupih i neiskrenih nekrologa koji nas čekaju..."

Prema testamentu koji je juna 1975. proglašen punovažnim, obrazovana je Zadužbina Ive Andrića kojoj su pripala sva sredstva od autorskih honorara kao i piščeva ušteđevina uključujući novčani deo Nobelove nagrade.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading