Knjiga najbolje društvo u izolaciji: Od Džokera do Apisa!

Autor:

Zabava

20.03.2020

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pisac Dejan Stojiljković napravio je listu knjiga za koje smatra da bi mogle da pomognu ljudima zatvorenim u svojim domovima zbog pandemije koronavirusa i da se bar na trenutak isključe i uživaju u zanimljivom štivu.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Dejan Stojiljković

Na spisku scenariste serije "Senke nad Balkanom", kako prenosi Tanjug, našla se knjiga eseja "Značenje Džokera" Vladimira Pištala, za koju je književnik nedavno osvojio prestižnu nagradu "Meša Selimović".

- Pištalo je definitivno živi klasik savremene srpske književnosti, a njegov uvid u probleme savremene civilizacije je istovremeno dubok, inteligentan i zabavan - ističe Stojiljković.

Njegov predlog je i roman "Apisov apostol" Slaviše Pavlovića, budući da se na javnom servisu emituje serija o Apisu i, prema Dejanovim rečima, ovaj vešto napisan triler je savršena nadogradnja. Kratki roman "Srodne duše" Vladimira Vučkovića, u izdanju Službenog glasnika, koji se bavi temom otuđenosti i međuljudskih odnosa u vreme civilizacijskih krahova i nepogoda, predstavlja, prema mišljenju Stojiljkovića, "Nečistu krv" za 21. vek. Kako kaže, autor piše na tragu Bore, Čehova, Fantea...

Ne toliko poznat autor kod nas Robert Ejkman i njegov roman "More, poput vina tamno" na predloženoj je listi.

- Izvanredan pripovedač i poznavalac ljudske prirode, u svojim jezovitim pričama dodiruje neke od ključnih tema ne samo književnosti nego i života iako mogu lako da se otpišu kao žanrovske ili prosto priče o duhovima, Ejkmanovi pripovedački biseri su mnogo više od toga - smatra Stojiljković.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Dejan Stojiljković

Za ljubitelje stripova pisac je izdvojio naslov "Prokleti: Pre poplave" Džejsona Arona i Rajka Miloševića Gere.

- Strip savršenog grafičkog izraza, jedna potpuno drugačija interpretacija starozavetnih legendi. Priča koja vas gađa direktno u stomak i ostavlja snažan utisak - zaključuje autor "Konstantinovog raskršća", "Dugih noći i crnih zastava", "Olujnog bedema"...

Jasminka: Knjige i igra spasavaju svet!

Jasminka Petrović pokrenula je na svom Jutjub kanalu interaktivni edukativni serijal pod nazivom "Čitanjac, igranjac!" namenjen ne samo najmlađima već čitavoj porodici.

- Već duže vreme sam planirala da napravim neki interaktivni program za decu preko mog Jutjub kanala, ali ta akcija nikako nije došla na red. Dobra strana izolacije nam omogućava da konačno postanemo gospodari svog vremena. Pokrenula sam sa prijateljima "Čitanjac, igranjac!" kako bih dokazala svoju teoriju da knjige i igra spasavaju svet - kaže jedna od najvoljenijih spisateljica za decu i mlade.

Svakoga dana pratioce očekuje nova priča, koju će čitati autorka uz specijalne goste, koji će deci postavljati zabavne zadatke različitog sadržaja.

#knjigovirus

Pisac Milan Ružić pozvao je putem društvenih mreža pratioce da se slikaju sa knjigom kao idealnom maskom u vreme kada se zbog širenja korone preporučuje izolacija. Oznaku #knjigovirus već su podržali, između ostalih, glumice Sloboda Mićalović i Brankica Sebastijanović, ali i legendarni roker Bora Čorba!

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading