Niš se oprostio od svog "Violiniste na krovu": Nekoj nebeskoj podeli stiže šarmer sa gitarom!

Autor:

Zabava

14.03.2020

04:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas su milioni srca zatreperili na vest o odlasku. Velika rola za kraj. Možeš da budeš zadovoljan. Kada se zavesa spustila, aplauz je još dugo trajao, napisala je glumčeva naslednica Nina Ćosić

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Desimir Stanojević

Desimir Stanojević preminuo je u utorak ujutru u svom stanu u Beogradu, a vest da nas je napustio nezaboravni Vukašin Golubović iz "Srećnih ljudi" potresla je celu Srbiju. Kolege su neutešne, baš kao i Deskova porodica, kojima je bio beskrajno posvećen.

- Prvi i poslednji škljoc. Koliko je toga stalo između njih? Mnogo toga, a opet nedovoljno. Mada nisam sigurna da Fejs ima kapacitete da izdrži taj broj karaktera. Mogao je još koji put da škljocne neki trenutak - objavila je glumčeva naslednica Nina Ćosić na Fejsu, uz dve zajedničke fotografije, po svemu sudeći, jednom od prvih i jednom od poslednjih sa ocem.

Nina je potom ispisala dirljivu posvetu:

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Desko Stanojević

- Kad sam bila mala, mrzela sam kada me deca pitaju kako je to kada ti je tata glumac. Otkud znam kako je, ne znam kako je to kada ti je tata npr. poštar. Ne mogu da uporedim. Tata je tata. Suprotno od mame, koju voliš najviše na svetu, te zato njega obožavaš. Mama je simbol za sve toplo, suvo, meko, ukusno, nežno... a on, suprotan, taj je koji daje krila za sve što možeš da probaš. Da skočiš u more na glavu, da prvi put provozaš crvenu poniku, dok ti krv curka niz koleno, da staneš na skije iako ćeš da polomiš ključnu kost, da pevaš, da glumiš, da umesto flaute, koju bi volela da sviraš, ipak sviraš obou, mada ne znaš šta je to, da pričaš o umetnosti i muzici, da sediš u pozorišnom bifeu jer ste u međuvremenu postali kolege, da strepiš od prekora, a da uzletiš od pohvale, da svoju ljubav ravnopravno podeli obema ćerkama i da pritom svaka dobije tačno svoje parče... Danas su milioni srca zatreperili na vest o odlasku. Velika rola za kraj. Možeš da budeš zadovoljan. Kada se zavesa spustila, aplauz je još dugo trajao. Idemo dalje! Tvoja trapava ćera.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ

Desimir je iza sebe ostavio i ćerku Sonju i suprugu Nadu, s kojom je proveo pola veka van kamera.

- Sredinom 2020. bilo bi 50 godina kako smo zajedno. Od dece, mojih 17, a tvojih 19 godina. Sve tvoje bitke su bile i moje, sve moje su bile i tvoje. Sad moram sama. Mogu ja to, pre neki dan si mi rekao, ti znaš sve, biće mi teško, ali moram, nikad te nisam izneverila, pa neću ni nadalje. Hvala svima na podršci i rečima utehe, znanim i neznanim. Ipak, moj Desimir Stanojević je i vaš i, zamislite, ponosna sam na to - oprostila se i supruga preminulog glumca od njega uz teške i emotivne reči koje je objavila na društvenoj mreži.

Njegove kolege u petak su poslednje zbogom uputili voljenom Desku iz Narodnog pozorišta u Nišu.

Foto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ

- Naše intenzivno druženje je počelo 1979. godine, kada je Desko napravio pozorište Treća polovina. Ponosan sam što sam bio deo četverca sa Deskom, Mikom, Tomom na čelu. Ponosan sam i na drugi četverac, koji su činili Nada i Desko, ja i Ivana. Nikada se nije dogodilo da je došao u Niš, a da se nije javio, da se okupimo, da napravimo feštu. Kakav je bio čovek, drug, glumac, pevač neću da vam govorim, već želim, na kraju, samo da mu još jednom kažem hvala na druženju, na prijateljstvu - ne suzdržavajuću suze, rekao je Deskov prijatelj i kolega Miroljub Riki Nedović na komemoraciji slavnom glumcu.

Sve tvoje bitke su bile i moje, sve moje su bile i tvoje

Nakon održane komemoracije, prisutni su pogledali film o životu Desimira Stanojevića "Život je mjuzikl".

Komemoracija povodom smrti Desimira Stanojevića u ponedeljak u Pozorištu na Terazijama u Beogradu je otkazana, shodno merama donetim od nadležnih organa Republike Srbije o zabrani javnih skupova u zatvorenim prostorima, a kremacija je zakazana u 15 časova na Novom groblju.

Umro je tiho da nas ne nasekira, da ga pamtimo kako peva i kako se smeje...

- Kažu da nema pravog Nišlije koji nije poznavao Deska. Njegovu svestranost u svemu čime se bavio. Glumac Narodnog pozorišta u Nišu od sedamdesetih, u kom je odigrao više od 80 značajnih uloga, bio je i osnivač omladinskog pozorišta Treća polovina. Muziku je voleo i njome se bavio čitav život, učestvovao je na festivalima, snimio četiri albuma starogradske muzike, a ta ljubav ga je odvela iz Niša u Pozorište na Terazijama, gde je dosanjao svoj umetnički san baveći se onim što je najviše voleo. Režirao je "Violinistu na krovu" i "Cigani lete u nebo". Planirali smo i "Grka Zorbu", ali, nažalost, smo okasnili... Gledaoci širom zemlje brinuli su brige Vukašina Golubovića iz serije "Srećni ljudi", sa kojom je ušao u naše domove i postao blizak drug i komšija svima, ne samo Nišlija. Govoreći sada o Desku, najviše puta sam upotrebio reč strastven. Umro je tiho da nas ne nasekira, da ga pamtimo kako peva i kako se smeje... Nekoj nebeskoj podeli stiže šarmer sa gitarom - rekao je Spasoje Milovanović, direktor Narodnog pozorišta u Nišu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading