FILMSKI CENTAR SRBIJE: Nagrade su dokaz naše stručnosti!

Autor: RTS

Zabava

10.03.2020

14:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na nedavno završenom Berlinskom festivalu, jednom od najprestižnijih u Evropi, dva filma koje je finansirao Filmski centar Srbije odnela su nagrade. Film „Otac“ Srdana Golubovića dobio je nagradu publike, a srpsko-rumunska koprodukcija „Malmkrog“ dobila je Srebrnog medveda.

RepublikaFoto: Promo
Jelena Trivan

Na Festu koji je usledio čak deset filmova koji su prikazani, a dolaze iz različitih zemalja, ne samo iz naše, dobilo je sredstva Filmskog centra i tako dospelo do gledalaca, a četiri nagrade osvojili su filmovi podržani od ove filmske institucije – Otac, hrvatsko ostvarenje Mater, film Ivana Grozna i Sumrak u bečkom haustoru.

- Ljudi često zaboravljaju da je najveći producent u Srbiji i u regionu zapravo država i da bez Filmskog centra Srbije ni najveći reditelji danas, a kamoli debitanti ne bi imali priliku da snime film. Zato je bilo dirljivo čuti sa koliko zahvalnosti dobitnici nagrada na Festu govore o podršci Filmskog centra koja im je otvorila vrata svetske filmske scene - rekla je predsednica Upravnog odbora FCS Jelena Trivan.

Kako je istakla, da biste imali publiku morate imati stalnu ponudu dobrog domaćeg filma i bioskopsku mrežu.

- U FCS smo uspeli da napravimo i jedno i drugo. Osim desetina digitalizovanih bioskopa po Srbiji, napravili smo i Salu srpskog filma u Kombank dvorani gde se svaki dan prikazuju ostvarenja i to sa engleskim titlom kako bi svakog dana u godini naši građani i turisti mogli da pogledaju srpski film. Time smo sprečili i diskriminaciju naših autora koji jako kratko ostaju na repertoaru velikih sinepleksa potisnuti pred američkim blokbasterima - dodala je Trivan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading