Zvezdana tradicija "festivala festivala": Lumpovali uz tamburice i ostavljali ogromne račune!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tradicionalno, gala ceremonijom u Sava centru u petak je zvanično počeo 48. Međunarodni filmski festival Fest, a publiku u narednih deset festivalskih dana očekuje više od 300 projekcija u osam bioskopskih dvorana, 96 premijernih ostvarenja i program Fest Klasik, koji će odati počast Bekimu Fehmijuu, zaštitnom licu ovogodišnjeg festivala, ali i Nedi Arnerić, koja nas je nedavno napustila.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Kirk Daglas

 

REDOVI ZA KARTE

 

A istorija "festivala festivala" počinje daleke 1971, kada je Fest pod sloganom "Hrabri novi svet" otvorio Altmanom "Meš". U vreme kad su veliki svetski festivali ostajali bez publike, u Beogradu je publika čekala u redovima za karte!

Nisu samo filmovi privlačili pažnju, već i filmske veličine koje su zauvek ostavile malo svog "zvezdanog praha" u Beogradu. Vitorio de Sika, Kirk Daglas, Robert Deniro, Džek Nikolson, Kirk Daglas, Fransis Ford Kopola, Vim Venders i mnogi drugi upisali su se u listu gostiju i ostavili nezaboravne anegdote, koje se i danas prepričavaju.

Nikolson je, kažu, na Festu dočekan kao "samo dečko koji obećava", ali se legendarni holivudski šmeker oduševio slobodom koju je uživao u Srbiji i komentarisao kako je ovdašnji pristup kinematografiji intelektualniji nego u SAD. Reditelj Miloš Forman je tokom boravka u Beogradu najradije pio kiselu vodu knjaz miloš, što je u šali objašnjavao rečima: "Sve nešto imam utisak da vi smatrate da sam ja knjaz Miloš."

Forman imao utisak da je kao knjaz Miloš, šankerica Gina jurila Pekinpoa, a Dep svirao s Brejkersima...

Čuveni reditelj Sem Pekinpo došao je 1974. na Fest, kako je sam priznao, prilično nesvestan gde dolazi. Na predavanje je došao sa čašom votke iz "Metropola", koju je usput zaturio. Za šankom je, prema jednoj priči, naručio čašu, prema drugoj, bocu votke i negde pred zoru sa sve ambalažom pošao u hotel. Za njim je hitro potrčala šankerica Gina i vrisnula da joj odmah vrati čašu/flašu jer ona to duži na revers i nema nameru da plaća njegove gluposti. Svi su se zgranuli, ali Gina nije odustajala dok Pekinpo nije popustio.

Zahvaljujući Emiru Kusturici, gosti Beograda su ratne 1992. bili Džoni Dep, Džim Džarmuš i Nikita Mihalkov. Osim njihovog nastupa na Festu, u posebnom sećanju ostaje Džonijev nastup s "Partibrejkersima" u SKC.

RepublikaFoto: youtube.com/CNN
Robert De Niro

SKROMNI DENIRO

 

Skromnost i pristupačnost Denira ostavila je sve u čudu, Rejf Fajns se sve vreme boravka u srpskoj prestonici ponašao kao pravi džentlmen, a zahtevna nije bila ni italijanska diva Monika Beluči. Ipak, junakinja "Rajanovih kćeri" Sara Majls namučila je organizatore budući da su nekoliko puta morali da joj menjaju smeštaj. Očajni su bili tek pošto je nastala bez traga i ostavila basnoslovan telefonski račun u hotelu "Jugoslavija"!

Kako su Večernje novosti pisale, francuskoj divi Katrin Denev je s ruke pala zlatna narukvica dok je u Skadarliji uživala uz tamburice u restoranu "Šešir moj". Katrin ništa nije primetila, ali joj je mladi konobar vratio vredan nakit. Glumica ipak nije tako blage naravi, o čemu svedoče kolege sa RTS, koje su imale ekskluzivna prava na intervju, tokom kojeg Francuskinja nije gasila cigaretu, a sve vreme je zahtevala da na stolu ima vruću kafu jer se prethodna ohladila. Iz Beograda je sigurno otišla zadovoljna jer je u ruke dobila čak 30.000 evra.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading