Goran Bogdan uoči premijere na Festu: Zaboravili smo biti ljudi!

Autor:

Zabava

28.02.2020

04:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon svetske premijere, rasprodatih projekcija na festivalu u Berlinu i izuzetnih kritika film "Otac" Srdana Golubovića večeras će premijerno biti prikazan i pred domaćom publikom na otvaranju 48. izdanja Međunarodnog filmskog festivala - Fest!

RepublikaFoto: Tanjug
Goran Bogdan

"Otac" je zasnovan na istinitoj priči Đorđa Joksimovića, kojem je Centar za socijalni rad zbog siromaštva oduzeo decu i koji je, kada se suočio sa lancem birokratije i korupcije, rešio da peške ode za Beograd.

ISTINA JE VAŽNA

- Pročitavši to, odmah sam se setio filma "Paris, Teksas" i filmičnosti koju to putovanje peške ima u sebi. Đorđe je već u tom trenutku bio ispred Ministarstva za rad i ja sam otišao da razgovaram s njim. Družili smo se nekoliko dana, pružio sam mu podršku i odlučio da o tome želim da snimim film. Ovaj film je zasnovan na nekim događajima iz njegovog života, ali mi smo u samom scenariju od toga dosta odmakli. Ima jedna rečenica Abasa Kijarostamija, koja je za mene jako važna i ponavljam je - pitali su ga šta je za njega dobar film, a on je odgovorio: "Pa onaj kojem verujemo". Dakle, cilj je bio da verujemo tom čoveku, da verujemo njegovim problemima i svemu onome što mu se događa - kaže Golubović.

Na premijeri se očekuje i Đorđe, a zvezda ovog filma svakako je Goran Bogdan, kome je poverena uloga oca Nikole.

- Bio sam usran, prestravljen, tvrdio sam da nemam iskustva da iznesem ovu ulogu, pogotovo nakon pokojnog Glogija, prijatelja (Nebojša Glogovac je trebalo da igra glavnu ulogu, prim. aut.), ali kada smo videli Muharema (Hamzića, prim. aut.), tog dečaka koji u svojim očima nosi toliko istine, znali smo da imamo ključ - navodi Bogdan.

RepublikaFoto: Promo foto
Goran Bogdan

Tokom spremanja uloge za dva meseca je izgubio 20 kilograma, a sa rediteljem je imao probe i po nekoliko sati svakodnevno tokom tri meseca. Prolazili su kroz scenario, razgovarali o idejama, o liku, analizirali...

- Smatram da je to put kako treba da se radi. O načinu i pristupu filmu možemo posebno pričati. Mi smo siromašne kinematografije i ne možemo pratiti svetske tokove. Imamo samo ljubav prema filmu i jedni druge i mislim da bi trebalo da se vraćamo tome. Prestići će nas celi svet dok mi brojimo krvna zrnca, ko je kome kriv, a mislim da je put koji smo nas dvojica načeli put kojim naše kinematografije s velikim slovom N treba da idu dalje, kao spas - dodaje Bogdan.

Iako se čini da je lik oca centralna figura i heroj, za glumca njegov Nikola to svakako nije.

FALI NAM SLOBODE

- Ne treba na njega gledati kao na heroja. To je krivica dedova koju nosimo zbog vaspitanja, a zbog čega se ne usuđujemo suočiti sa sobom. Ne treba biti heroj, treba samo biti. Po jadu smo braća... Trideset godina živimo u nekoj apatiju, zaboravili smo biti ljudi jer smo previše bili Srbi, Hrvati, muslimani, ovo i ono. Prepadnuti smo, fali nam slobode, a mislim da je vrhunac slobode da ne moramo da se pravimo, da budemo i slabi i mali, da ne treba da budemo heroji. To je vrhunac ljubavi i prema deci - navodi glumac.

RepublikaFoto: youtube.com/FEST Belgrade
Goran Bogdan

Upravo je to bio zadatak, da ne budu pametniji od junaka, da ne popuju, da ne prave stvarnost gorom nego što jeste.

- Naš mač je samo u belom papiru i olovci. Gde god ovo društvo tehnološki išlo, hvala bogu, donosi to prednosti, ali mislim da se moramo vratiti na beli papir i olovku. Tri meseca, svaki dan po pet sati Srdan i ja smo analizirali da li otvoriti ili zatvoriti vrata. To je sve što imamo - zaključuje Bogdan.

Fantastične uloge u filmu ostvarili su i devojčica Ajla Šantić i Nada Šargin, ali i Boris Isaković, Milica Janevski, Vahid Dženković, Jovo Maksić, Nikola Rakočević, Milan Marić, Ljubomir Bandović i Mirko Vlahović.

Foto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ

Miri Banjac Beogradski pobednik

Festival će se od 28. februara do 8. marta odvijati pod sloganom "Skupljači emocija" u čast legendarnog Bekima Fehmijua, koji nas je pre tačno deset godina napustio. Bekimov sin glumac Uliks Fehmiju 48. filmsku feštu zvanično će proglasiti otvorenom i uručiti Beogradskog pobednika za izuzetan doprinos i jednoj od najvećih glumica s ovih prostora Miri Banjac. Ceremonija svečanog otvaranja u Sava centru počinje u 19 sati, a voditelji su Jelena Gavrilović i Igor Đorđević.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading