"Tre sorele" ponovo u Zvezdara teatru: Pobuna protiv patrijarhalnog sistema!

Autor:

Zabava

05.02.2020

04:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon 16 godina na sceni Zvezdara teatra u petak će premijerno biti izvedena obnova predstave "Tre sorele" po tekstu Stevana Koprivice i u režiji Milana Karadžića.

RepublikaFoto: Zoran Ilić

Predstava je prvi put igrana 2004. i do 2011. godine odigrana je više od 125 puta! Sorele ponovo igraju Nataša Ninković, Sloboda Mićalović i Ana Franić, koja se upravo ovim kultnim komadom vraća na beogradsku pozorišnu scenu posle sedam godina života u Splitu.

- Za mene ova predstava znači povratak porodici. Prvo Zvezdara teatru, koji smatram svojom drugom kućom, jer sam ovde odigrala preko 300 predstava, i porodici koju čini ekipa ove predstave. Mene tu nije bilo sedam godina, ali nekako od svega što sam radila najviše sam se vraćala ovoj predstavi, razmišljala sam o njoj - kaže Franićeva.

Predstava je inspirisana legendom iz Boke o tri sestre koje su ceo život provele u jednoj kući u Prčnju, neudate, čekajući i sanjajući svog kapetana.

Ana: Povratak porodici posle sedam godina.

- Nas tri više nismo samo devojke nego smo žene, pa taj mornar koji se pojavljuje ne predstavlja našu prvu šansu, nego verovatno prvu i poslednju, tako da stvari iz tog ugla deluju malo i potresnije, a možda zbog toga i grotesknije - dodaje Franićeva.

RepublikaFoto: Nebojša Babić
Sloboda Mićalović

Sloboda: Sve je sada mnogo dublje, potresnije i uzbudljivije.

Njena koleginica s klase Sloboda Mićalović ističe da, iako je napravljena pauza, nikad nije nestala želja za izvođenjem ove predstave.

- Sve je sada mnogo dublje, samim tim potresnije i uzbudljivije, a opet ostalo je duhovito na svoj način. Koprivičin tekst je prava poezija i nakon tih skoro 130 izvođenja, koliko smo imali tada, ja i dalje neprestano iz probe u probu ne mogu da prestanem da se divim tim rečenicama - navodi Mićalovićeva.

Nataša: Dirnula me njihova unutrašnja drama.

Na pitanje kakav je položaj žena danas u odnosu na priču "Tre sorele", glumica priznaje da spada u grupu žena s kojom se možda neće mnogi složiti.

- Smatram da se ta vremena i te priče ne mogu porediti. Tre sorele su neka druga priča, te žene su okolnosti naterale da ostanu bez roditelja, samo sa bratom, koji je potpuno licemerno, katolički nastrojen. Mislim da smo danas dosta slobodne, imamo pravo mišljenja, ali i da smo malo možda i zalutale u svemu tome. Malo mešamo muško-ženske uloge - dodaje Mićalovićeva.

RepublikaFoto: Promo foto
Nataša Ninković

Novo čitanje otvorilo se i za Natašu Ninković.

- Ostao mi je u glavi taj komični ton, koji i sada zadržavamo, ali me je ovoga puta duboko dirnula njihova unutrašnja drama između njihovih verskih zakopčanih svetova, ta ženska pobuna i borba za pravo glasa, za ostvarenost, mišljenje i, pre svega, pravo na ljubav. Tako sam sada bila više koncentrisana na tu pobunu protiv patrijarhalnog sistema - zaključuje Ninkovićeva.

Na sceni su se ponovo našli Milutin Mima Karadžić i Dragan Petrović Pele, a u obnovljenoj verziji umesto Andrije Miloševića, koji zbog gustog rasporeda snimanja nije mogao da prihvati ulogu, našao se Aleksandar Radojičić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading