Meštrović u Narodnom Muzeju: Pogledajte model po kojem je pravljen Pobednik!

Autor:

Zabava

21.01.2020

22:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko već niste otišli do Narodnog muzeja da posetite izložbu posvećenu vrsnom jugoslovenskom umetniku, vajaru Ivanu Meštroviću, požurite! Svi zainteresovani posetioci trebalo bi da je pogledaju što pre jer će ova tematska postavka trajati samo do početka februara.

Foto: Marija Ilić
Model po kojem je pravljen Pobednik koji se restauira

U centralnom holu na drugom spratu prikazano je 40 Meštrovićevih dela, što je polovina svih njegovih predmeta iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu. Izložena dela su različitog karaktera, a centralna tema izložbe je Vidovdanski hram, sa monumentalnom maketom, koja je za ovu potrebu dopremljena iz Narodnog muzeja u Kruševcu.

Tu je i više skulptura, različitih motiva i formata, koji su sastavni deo koncepta Vidovdanskog hrama.

RepublikaFoto: Marija Ilić
Skulptura Njegoša i Nikole Pašića

Reč je o skulpturama regionalnih herojskih istorijskih i mitskih ličnosti, pretežno učesnika Kosovske bitke (otuda i naziv samog Hrama), a kao centralni motiv Meštrović je odabrao konjaničku skulpturu Kraljevića Marka.

Foto: Marija Ilić
Sfinga

Tu su i mnogi drugi, simbolički motivi, poput lava, orla, anđela i naravno sfinge, kojima je pokušao da stavi akcenat na drevnost ili primordijalnost južnoslovenskih naroda i njihove kulture.

Pored motiva Vidovdanskog hrama, na izložbi su prikazana i druga dela, poput modela Pobednika, koji je od ove jeseni u žiži javnosti, nakon što je privremeno uklonjen sa svog postamenta i odnešen na detaljnu restauraciju.

RepublikaFoto: Marija Ilić
Vidovdanski hram, maketa

Tu je i više bista poznatih i viđenijih ličnosti iz prve polovine 20. veka, poput Jovana Dučića i Nikole Pašića, ali i neki intimni portreti Meštrovićevih članova porodice ili bliskih prijatelja.

Materijal u kojem su izvedena sva ostvarenja kreće se od gipsa i drveta (pripremni modeli) pa sve do bronze i mermera (finalna dela).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading