Srđan Gile Gojković, lider kultnog Električnog orgazma: Sa svirke na radnoj akciji završio sam u apsu!

Autor:

Zabava

22.01.2020

04:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Serijom koncerata, od kojih je beogradski zakazan za 19. mart u Kombank dvorani, Električni orgazam tokom cele 2020. proslavlja veliki jubilej - 40 godina na sceni! A

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Gile Gojković

Sve je počelo nakon koncerta Leb i sola u tadašnjem Domu sindikata, kada su se 13. januara 1980. za stolom u kafani "Mornar" našli Gile, Ljuba, Jovec i Duca Marković.

- Čekali smo konobara, koji nije želeo da nas ugosti, pa je Jovec napisao prvu pesmu Električnog orgazma "Konobar nas mrzi". Električni orgazam je zamišljen kao bend za jedno veče. Imali smo grupu koja se zvala Hipnotisano pile, u kojoj sam bio bubnjar, a Jovec gitarista, pa nam je trebala predgrupa za nastup. Došli smo na ideju da zamenimo mesta i izađemo na scenu kao predgrupa to veče, ali publika nam je pokazala da je život ono što nam se desi dok pravimo planove, otkinula je na Električni orgazam i posle tog koncerta imali smo novi glavni bend - kaže u razgovoru za Tanjug lider benda Srđan Gojković.

Gile: Život ono što nam se desi dok pravimo planove

Analizirajući okolnosti u kojima je bend nastao i delovao na početku, muzičar se vraća u 1968, kada je nakon studentskih demonstracija Tito praktično predao mladima Studentski kulturni centar (SKC) u Beogradu.

- U strukture Socijalističke omladine Jugoslavije ušli su neki ljudi, koji pre tog momenta nikako ne bi bili podobni za mesta na kojima se bilo šta procenjuje i odlučuje. Šarlo akrobata i Električni orgazam su vežbali u podrumu SKC i tada je praktično počeo novi talas. Bila je to, uz Idole na sceni SKC, lansirna rampa za novi talas. Imali smo sreće da su ljudi kao što su Moma Rajin, istoričar umetnosti, i Nebojša Pajkić, profesor dramaturgije, dobili priliku da odlučuju o bilo čemu - ističe Gile.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Gile Gojković

Angažovani pank-rok bend poput Orgazma nije uvek bio dobro primljen, pa Tanjugov sagovornik izdvaja epizodu sa nastupa na radnim akcijama.

- Bili smo na promo turneji albuma "Lišće prekriva Lisabon", kada je stigao poziv za nastupe na radnim akcijama. Bilo je to dobro za nas jer smo konačno iskoračili iz velikih gradova kao što su Beograd, Novi Sad, Zagreb... Ali niti su omladinci bili spremni za našu muziku i nastup niti smo mi bili spremni za tu vrstu publike. U Nišu nas je jedan omladinac gađao kamenjem i zemljom i na kraju sam sišao sa pozornice i potukao se s njim. Naša turneja po radnim akcijama završila se mojim hapšenjem. Pustili su me nakon pola sata jer je policija utvrdila šta se dešavalo - seća se Gojković.

U izdavačkoj kući PGP RTS, navodi muzičar, terali su ih da promene ime benda i tekstove nekih pesama, ali da su građanski rat i raspad Jugoslavije ipak bili najveći izazovi u 40 godina trajanja benda.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Gile Gojković

- U tom periodu su nas vrlo brzo ugurali u neki geto. Nigde nismo mogli da sviramo osim u Srbiji i pomalo u Makedoniji. Zahvaljući koncertima po nekim selima u Makedoniji, preživeli smo 1992. i 1993. Bio je to težak period. Vlada Divljan je otišao u Australiju, Koja u London... U Beogradu su ostali Ekatarina Velika, Partibrejkersi i Električni orgazam - navodi Gile, pa dodaje da su bili među prvim bendovima koji su se vratili u gradove nekadašnje Jugoslavije nakon raspada, zbog čega su bili i na nezvaničnim crnim listama medija u Srbiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading