Objavljen laureat 66. nagrade Nin, uz bojkot 18 pisaca: "Pas i kontrabas" roman 2019. godine!

Autor:

Zabava

21.01.2020

04:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dobitnik nagrade kritike Nin za najbolji roman na srpskom jeziku objavljen u 2019. je "Pas i kontrabas" Saše Ilića u izdanju "Orfelina".

RepublikaFoto: e-stock/D. MILENKOVIĆ
Saša Ilić

U obrazloženju žirija se navodi da je Ilićev roman "kompleksna priča o prožimanju prošlosti i sadašnjosti, sukobu pojedinca i društva, života i umetnosti, ispričana postupkom koji ukršta mnoštvo pripovednih perspektiva. 'Pas i kontrabas' znači povratak velikoj naraciji i hrabro se suočava sa svim nacionalnim i socijalnim traumama koje oblikuju naše društvo..."

Za nagrađen roman glasali su Marija Nenezić, Branko Kukić i Marjan Čakarević, dok su za roman "Po šumama i gorama" Milenka Bodirogića, takođe izdanje "Orfelina", glasali Teofil Pančić i Ivan Milenković.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ

Vladimir Kecmanović, pisac

Većina misli da je za nagradu Nin bolje da danas ne postoji, nego da bude ovakva kakva jeste, takva da obesmišljava svoje postojanje. Mi tu nagradu ne možemo da ukinemo, ali će se ukinuti ona sama, i kroz nekoliko godina će postati beznačajna ili manje značajna od nekih drugih nagrada. Hoćemo da kažemo da smo toga svesni i da odbijamo da takvi ljudi procenjuju naša dela

INTIMNA REVOLUCIJA

- Kad sam zajedno sa Milenkom Bodirogićem planirao ediciju, poslao sam svim medijima da su se pojavile dve knjige. Moja "Pas i kontrabas" i Bodirogićeva "Po šumama i gorama", u ediciji "Noć Republike". Ta informacija se nije pojavila apsolutno nigde, čak ni u sajamskim dodacima velikih medija, pa smo onda odlučili da se prijavimo za nagradu Nin da bi uopšte dospeli do javnosti. Korice tih knjiga su urađene tako da ih ne vidi niko jer smo u "Noći Republike" i svaki čitalac mora da juri svetlo ne bi li video šta tamo piše. Dve ključne niti povezuju oba romana, a to su antifašizam i jugoslovenstvo i trudićemo se nadalje da biramo knjige koje će se uklapati u ovu ediciju, baš onako kao što su se priče uklapale u Kišovu "Grobnicu za Borisa Davidoviča" - navodi Ilić.

Nagrađeni autor dodaje da nije očekivao nagradu, te da mu je drago što su obe knjige iz "Orfelinove" edicije sada postale vidljive.

"Pas i kontrabas" je roman o džezu, ljubavi i antipsihijatrijskoj pobuni protiv društva, koje je odlučilo da zaboravi svoje ratove, a Autor dodaje da u priči ima više simboličkih i istorijskih ravni.

- Roman predstavlja put intimne revolucije koju svako od nas prolazi. Moja knjiga slavi antifašizam i jugoslovenstvo, koji baš i nisu u modi i zbog toga sam prezadovoljan - ističe nagrađeni autor.

REAKCIJE

RepublikaFoto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Miro Vuksanović, laureat nagrade Nin za 2005.

Svesrdno sam podržao predlog da sadašnja nagrada Nin bude bojkotovana. Tako sam hteo da podržim darovite pisce koji su otuda neopravdano skrajnuti, da javno pokažem brigu da je u padu jedna lepa institucija u kulturi i književnosti. Nju su uzdigli književni kritičari od imena i dobitnici čiji su romani značajne knjige. Tako je Ninova nagrada stekla ugled i ona je afirmisala Nin. Nije bilo obrnuto

Foto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Aleksandar Gatalica, laureat nagrade Nin za 2012.

Slažem se u svemu s potpisnicima peticije, sem u jednom: dao bih još jednu priliku nagradi Nin pre nego što sama sebe uništi. Glavni problem s ovom nagradom je što se netransparentno biraju članovi žirija. Ovaj sastav žirija kulminirao je nekompetentnošću. U njemu sede jedan pesnik, jedan filozof, jedan urednik časopisa, jedna TV novinarka, a predsedava jedan kolumnista. Sledeći članovi tako mogu biti direktori pozorišta, solisti opere ili konceptualni umetnici

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vladimir Tabašević, laureat nagrade Nin za 2018.

Nakon ozbiljne dileme da li da primim nagradu, odlučio sam da je prihvatim. Promislio dobro, rešio da deo sredstava odvojim nekome za koga budem smatrao da je napisao najbolji roman 2019. Tako je i bilo, preimenovanu plaketu sa simboličnom sumom (1.000 evra) predao sad Drašku Sikimiću za roman "Čvor na omči"... Ova naša spontano podmitljiva svest, koja se uvrežila glupo, podrazumeva da sad treba da ćutim ili se uhvatim za uši i igram jer sam nagrađen. Sada, s punim pravom, imam da se bunim, jer se ne bunim zbog ogorčenosti, nego jer znam gde đavo spava, kad je u pitanju žiriranje oko Nina. Ovo je igra u kojoj oni koji nam govore da žele pravedne (objektivne) uslove žiriranja, žele zapravo da sačuvaju svoje pozicije moći, tom retorikom prividne nepristrasnosti

SENKA NA IZBOR

Na izbor 66. laureata nagrade Nin, koja odavno ima reputaciju najvažnijeg domaćeg književnog priznanja za roman, pala je senka pošto se dan uoči proglašenja u javnosti pojavilo pismo pod nazivom "Bojkot Ninove nagrade". U tom tekstu osamnaestoro pisaca, među kojima su i dvojica ranijih Ninovih laureata, od svojih izdavača traže da njihova dela više ne prijavljuju za to priznanje i apeluju na preispitivanje stručne i moralne kompetentnosti članova žirija koji isto dodeljuje.

Teofil Pančić, predsednik žirija za dodelu nagrade Nin, komentariše pomenuto pismo rečima da je nagrada samo jedna, te da se mnogi ljute kad je ne dobiju i za to imaju različita pokrića.

- Nekad su ta pokrića ideološka, nekada se dovodi u pitanje kompetentnost žirija ili korumpiranost... Uvek postoji način da čovek objasni svetu i sebi zašto nije dobio neku nagradu kada svi znaju da ju je zaslužio. U tih 18 imena ima nekoliko ozbiljnih pisaca koji nisu ušli u širi izbor. Koloplet zakulisnih čudesa koji je proizveo taj zahtev je neekološki uopšte doticati i sve je to deo kulturno-političke atmosfere u Srbiji - poručuje Pančić.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

Dejan Stojiljković, pisac

Pošto članovi Ninovog žirija već godinama kukaju na hiperprodukciju i kako moraju da se muče i zlopate čitajući veliki broj romana, mi smo se u jednom trenutku osetili odgovornim i sažalili se na tu njihovu ogromnu patnju. Od sada nadalje, napaćeni članovi žirija neće morati više da čitaju toliki broj knjiga. Mi smo samo učinili svoju dužnost kao građani i umetnici. A drugovi iz žirija ako nas se sete na dan bezbednosti, neka nas se sete, ako ne, nema veze, bolje je biti zaboravljen kao neko ko je bojkotovao nagradu Nin, nego kao neko ko ju je dobio

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading