ISTORIJSKI USPEH NA VELIKOJ TURNEJI: Mlada srpska operska diva oduševila Kineze!

Autor:

Zabava

20.01.2020

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mlada srpska operska pevačica Marija Jelić još jednom je potvrdila zašto nosi epitet najperspektivnije umetnice na ovim prostorima kada je krajem prošle I početkom ove godine bila specijalni gost Sankt Petersburg Državnog Orkestra na velikoj turneji u Kini, gde je pobrala ovacije na unapred rasprodanim koncertima.

RepublikaFoto: FOTO/ Marija Jelić
Marija Jelić

Ovi muzički spektakli na najvećem tržištu sveta održani su u čak osam gradova, a sve se dešavalo pod dirigentskom palicom  jednog od najznačajnijih kineskih dirigenata porekla iz Singapura maestra Darel Anga. Mariji je na sceni parner bio ruski tenor Sergej Bogoljubski, a koncerti su između ostalog održani u Donging teatru, Liniji teatru, Zenđijang teatru, Jičen teatru dok je završni koncert bio u Nacionalnoj biblioteci Pekinga, najznačajnijoj kulturnoj instituciji u Pekingu. Pred velikim brojem uticajnih muzičkih kritičara i predstavnika konzervatorijuma, kao i brojnim predstavnicima vlade, Jelićeva je pobrala ovacije na otvorenoj sceni, ali I ušla u isotriju kao prva srpska pevačica koja je nastupila na ovakvoj turneji u najmnogoljudnijoj zemlji sveta. 

RepublikaFoto: FOTO/ Marija Jelić

- Završni koncert u Pekingu doživljavam nacionalnim uspehom. Opera povezuje I civiliziacije I kontinente kroz bajkovit način I stvara neraskidive veze. Kineski narod nas izuzetno poštuje I upoznat je sa relacijama Srbije I Kine koje su u zadnjim godinama na izuzetno visokom nivou. Srećna sam što sam imala priliku da sa jednim od najznačajnijih ruskih orkestara nastupam I sa maestrom koji diriguje u vodećim svetskim operskim kućama. Zahvalna sam I predstavnicima ambasade Srbije u Pekingu što su došli na koncert da mi pruže podršku. Nadam se će ovaj moj nastup u Pekingu ali I drugim gradovima Kine kao srpskog državljanina biti početak jedne dugoročne saradnje sa kineskim kulturnim institucijama – rekla je Marijakoja je već pozvana da I ove godine bude specijalni gost na turneji u Kini, a osim toga pored predstava u našem Narodnom pozorištu očekuju je produkcije u Švajcarskoj, Moskvi, Sankt Petersburgu, Jermeniji, Azerbejdžanu, Berlinu, Hrvatskoj, Italiji a u oktobru 2020. će imati solistički koncert u Karnegi Holu u Njujorku. 

RepublikaFoto: FOTO/ Marija Jelić

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading