Imamo sa čim pred Miloša: Remek-dela srpskog slikarstva 20. veka!

Autor:

Zabava

25.12.2019

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izložba "Srpsko slikarstvo 20. veka (1950-2000) - izbor iz privatnih zbirki" biće otvorena u petak u 19 sati u Galeriji Doma Vojske Srbije, a pred publikom će se naći više od 50 "malih remek-dela" umetnika koji su obeležili likovnu scenu u drugoj polovini prošlog veka.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Nikola Kusovac

Sa izložbe u Domu Vojske izdvajam Lubardinu "Simfoniju orijenta" jer se ona sada prvi put izlaže, ali i kapitalno delo Miće Popovića "Ne, hvala", kaže Nikola Kusovac

Postavku čine umetnička dela koja se običnim danima ne mogu videti i koja predstavljaju kulturno dobro, a među slikama su i one koje su izlagane na velikim likovnim smotrama u Veneciji, Aleksandriji, Tokiju, Sao Paulu...

- Sve su ovo biseri, mala remek-dela. Izdvojio bih Lubardinu "Simfoniju orijenta" jer se ona sada prvi put izlaže, ali i kapitalno delo Miće Popovića "Ne, hvala", koje preporučujem svima. Tu je, naravno, i Milo Milunović. Ono što čini jezgro izložbe su radovi Ace Tomaševića, Lazara Vozarevića, Lazara Vukajlije, Petra Omčikusa, Ljubinke Jovanović Mihailović, supruge Bate Mihailovića... Dakle, jezgro postavke čini grupa umetnika koja je najviše dala Evropi. Ne oni koji su uzimali i imitirali, mene zanimaju umetnici koji nude svoje vrednosti. Ono što nije stalo na izložbu našlo se u monografiji koja pokriva i prvu polovinu 20. veka - kaže Nikola Kusovac, istoričar umetnosti i autor izložbe.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Prema njegovim rečima, prethodna izložba sa delima iz prve polovine 20. veka privukla je ozbiljan broj posetilaca, te očekuje da će i ovu postavku ispratiti mnogi ljubitelji umetnosti.

- Zaista imamo sa čim pred Miloša! Imamo umetnost koja je bolja od onoga što kao društvo zaslužujemo. Ne jedi mene to što Evropa ne vidi šta smo im sve dali, ali me jedi što mi to ne vidimo i ne prepoznajemo - dodaje Kusovac.

Izložbu u Domu Vojske organizacije fondacije Plavo, generalni sponzor je Dunav osiguranje, a projekat su podržali Ministarstvo kulture i informisanja i Gradski sekretarijat za kulturu Beograda.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading