Fanovi hrle u bioskope da vide poslednje poglavlje filmske sage: "Uspon Skajvokera" već zaradio 374 miliona dolara!

Autor:

Zabava

24.12.2019

07:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnoge projekcije su rasprodate, ali su podeljene kritike o finalu jedne od najpopularnijih franšiza svih vremena.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Deveti deo jedne od najpopularnijih filmskih franšiza svih vremena "Ratovi zvezda: Uspon Skajvokera" zaradio je 374 miliona dolara od prodaje ulaznica samo tokom vikenda! Fanovi širom sveta hrle u bioskope kako bi videli poslednje poglavlje čuvene filmske sage, mnoge projekcije su gotovo rasprodate i film je samo u Americi i Kanadi na blagajni izbrojao 176 miliona dolara, što je 12 najuspešnija premijera svih vremena na svetskom filmskom tržištu.

KUKAVIČKI ILI EMOTIVNO

Ipak, kritičari su podeljeni. Los Anđeles tajms "Uspon Skajvokera" naziva kukavičkim i kao da su ga radili fanovi, a ne profesionalne filmadžije, Holivud riporter piše da je reditelj Džej Džej Abrams napravio film po načelu više je više, ali Verajeti ističe da se radio o "najelegantnijoj i najemotivnijoj" epizodi "Ratova zvezda" još od "Imperija uzvraća udarac", a CNN zaključuje da je reditelj snimio film za one koji ga najviše vole.

Luk Skajvoker je trebalo da bude žensko

Tokom rada na scenariju Lukas je shvatio da nedostaje ženskih likova, pa je glavnog lika preimenovao u 18-godišnju devojku. Međutim, nekoliko meseci kasnije vratio se prvobitnoj ideji i zadržao glavni muški lik.

- Znali smo već kad smo počinjali da bilo koju odluku da donesemo, i po pitanju naracije i po pitanju muzike, ne može i neće zadovoljiti sve. Jedni će biti zadovoljni, drugi iziritirani. I znate šta, svi su oni u pravu - odgovorio je Abrams na pitanje o kritikama.

Sa oduševljenjem su i fanovi u Srbiji dočekali poslednje epsko putovanje kroz daleku galaksiju, koje predvode glumci Keri Fišer (1956-2016), Mark Hamil, Adam Drajver, Dejzi Ridli, Oskar Ajzak i Džon Bojega. A uoči beogradske premijere finala sage o Skajvokerima, reditelj Stevan Filipović je predstavio srpsku verziju kultne sage, koja je dostupna i na Jutjubu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

DŽEDAJI VITEZOVI

U vreme kada je pre 20 godina izašao film "Ratovi zvezda - Epizoda I: Fantomska pretnja", Filipović je snimio "Mačevanje". Bio je to njegov maturski rad, koji mu je, kako je reditelj nekom prilikom istakao, i otvorio vrata Fakulteta dramskih umetnosti. Inspirisan ponovo čuvenom franšizom, sada je snimio kratkometražno ostvarenje "Star Wars: Breaking Point".

- "Ratovi zvezda" Džordža Lukasa su filmska priča koja je odredila i moj život i umetničku karijeru. Jedan sam od miliona ljudi do kojih je ta priča došla i inspirisala ih dovoljno da požele da se bave umetnošću i da im to bude i životno i profesionalno usmerenje... Lukas je uspeo filmskim jezikom da dočara ono što bi Jung nazvao "kolektivnim nesvesnim", a što komunicira sa ljudima od Japana preko Rusije do Srbije, bez obzira na lokalne specifičnosti - izjavio je u jednom intervjuu Filipović.

"Breaking Point" je "fan" film, smešten u univerzum "Ratova zvezda", čiji su glavni likovi mladići problematične prošlosti, braća Nol i Kes Dast (Darko Ivić i Slaven Došlo), a koje je Luk Skajvoker izvukao iz pakla u kom su živeli kako bi od njih napravio "džedaje vitezove".

Nova era pop kulture

Uprkos tome što je tvorac "Ratova zvezda" Džordž Lukas 1977. godine, kada je premijerno prikazan prvi film, bio uveren da će doživeti neuspeh, ovaj serijal je postao fenomen. Posle "Nove nade", sedma umetnost više nikada nije mogla da bude ista. Prvi blokbaster u svetu filma označio je novu eru pop kulture i svoj univerzum proširio na knjige, kompjuterske igre, serije i druge oblasti.

Nastavak "Zvezdanih ratova"

Kompanija Dizni je najavila da planira da započne novu seriju koja bi bila neka vrsta nastavka "Ratova zvezda", ali sa novom ekipom glumaca. Rad na ovom serijalu mogao bi da počne tek 2022.

Reditelji

Prvi nastavak "Imperija uzvraća udarac" kao reditelj je potpisao Irvin Keršner i ovaj film je pre nekoliko godina u anketi magazina Empajer proglašen najboljim svih vremena. Potom je izašao "Povratak džedaja", koji je režirao Ričard Markvand.

Foto: pixabay.com

Četiri muškarca stvorila Darta Vejdera

Telo Darta Vejdera, koje je na ekranu visoko skoro dva metra, tokom snimanja je tumačio bodi-bilder Dejvid Provs. Njegov dvojnik za scene akcije je bio profesionalni mačevalac Bob Anderson, glas je davao Džejms Erl Džouns, a lice Sebastijan Šo.

Uvodni tekst sniman tri sata

Čuveni plutajući tekst kao uvod snimljen je praktično pažljivim stavljanjem žutih slova širine dva metra duž crne papirnate podloge dugačke skoro dva metra, sa kamerom koja polako prelazi preko njih. Sa postojećom opremom trebalo je tri sata za snimanje takvog uvoda.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading