RADOJKA RADA ĐURIČIN Srpska Sofija Loren

Autor:

Zabava

11.12.2019

08:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poznata srpska glumica, Rada Đuričin, rođena je 31. maj 1934. u Vršcu, u svešteničkoj porodici Marinka i Mileve Đuričin. Aktivno radi iako je u 85. godini i malo je ljudi njenih godina koji se mogu pohvaliti takvom vitalnošću kakvu ima Rada Đuričin.

Foto: Promo foto
Radojka Rada Đuričin

“Za mene kažu da nemam godine već mesece”, u šali bi prokomentarisala svoje godine uvek nasmejana Rada, koju s pravom prozvaše srpska Sofija Loren.

Završila je dva fakulteta, književnost i glumačku akademiju. Prvo je studirala srpski jezik i književnost, a na Fakultetu dramskih umetnosti diplomirala je 1958. u klasi Josipa Kulundžića, zajedno sa Nikolom Simićem, Ružicom Sokić i Velimirom Batom Živojinovićem. Debitovala je na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 1958. glavnom ulogom u predstavi Dnevnik Ane Frank. Član je ansambla JDP od 1959. Dobitnica je nagrade za životno delo Zlatni ćuran.

Objavila je knjigu „Tajna crne ruke”, dramatizovala je tekstove svog najboljeg prijatelja Mome Kapora, a čuveni slikar i književnik je, prepoznatljivi osmeh ovekovečio na portretu „Dama sa šeširom”.

Udata je za dr Dragoslava Popovića, nekadašnjeg profesora nuklearne fizike na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Imaju sina Radana koji je filmski snimatelj.

Inače, Radin otac dobio je ulicu koja nosi njegovo ime u Vršcu.

- Vršac je za mene najvažniji grad na svetu. Dobila sam ga u amanet od oca i dolazim stalno u taj grad – reka je jednom prilikom Rada i poručila da ostaje verna Vršcu do kraja života.

STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE OPŠTINE VRŠAC

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading