Knjige od pirinča i slonovog izmeta u porodičnoj biblioteci!

Autor:

Zabava

24.09.2017

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Književnik, publicista i novinar Kosta Dimitrijević (1933) poklonio je pre dva dana Muzeju knjige i putovanja posvetu sa crtežom i potpisanu fotografiju Žaka Prevera (1900-1977), kao i potpisanu fotografiju Volta Diznija (1902-1966) slikanu u Istočnom Berlinu.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Stara ruska knjiga, au fondu je velika kolekcija stare srpske i ruske knjige štampane pre 1800.godine

Jedini je muzej na ovim prostorima i jedan od retkih u svetu u kojem se u stalnoj postavci mogu videti rukopis i originalne fotografije ovih velikana, a u beogradskom hramu knjige za sada je milion knjiga iz 90 zemalja sveta i zbirka se uvećava iz dana u dan.

PRELAZAK ALBANIJE

- Zbirka je prikupljana tokom poslednjih 250 godina. Ja sam deveta generacija u porodici koja se bavi sakupljanjem knjiga, a istorija naše porodične riznice je burna. Moj pradeda je sa sobom ušivene u gunju nosio najvrednije knjige pešačeći preko Albanije, a moj deda je morao vredne i nepodobne knjige da zakopa ispod vinograda da ne bi bile oduzete, a porodica nastradala posle Drugog svetskog rata - kaže književnik i advokat Viktor Lazić, direktor muzeja i svetski putnik.

Lazić objašnjava da je spontano došlo do ideje da u porodičnoj kući otvori Muzej knjige i putovanja, a kako su u porodičnoj riznici bile knjige sa svih meridijana, želja je od samog početka i bila da se predstavi što više različitih kultura putem knjiga. A svaka knjiga ima svoju priču, a mnoge imaju čak filmsku i avanturističku priču na putu do ovog jedinstvenog muzeja.

Foto: Privatna arhiva
Kloekcija knjiga iz Etiopije

DALEKA AMAZONIJA

- Neke su dolazile iz daleke Amazonije, sa indonežanskih ostrva, iz dubina Afrike... Poklanjali su nam ih vračevi i monasi, sveci i prostitutke. Kod nas se mogu videti knjige na pergamentu iz etiopijskih manastira, knjiga s koricama od ljudskih kostiju iz plemena nekadašnjih ljudoždera, knjige na štapićima od bambusa, jestive knjige od pirinča koje se u slučaju gladi mogu pretvoriti u kašu i pojesti čak i posle 100 godina, ali i nejestive od slonovog izmeta, sa originalnim crtežima koje je posebno za naš muzej naslikala jedna trogodišnja slonica svojom surlom... - navodi Lazić.

Foto: Privatna arhiva
Odeljenje Južne Amerike broji više od 10.000 publikacija

U kolekciji je i preko 400 primeraka Biblije, među kojima je i prva srpska štampana Biblija, više od 3.000 minijaturnih knjiga, najmanja je veličine svega 3,5 milimetara, a posetioci mogu videti i Titovu biografiju na tajlandskom prevedenu na zahtev tamošnjeg kralja, koja nikada nije bila u prodaji, već ju je monarh lično delio, prvo izdanje "Autobiografije" sa potpisom velikog Nušića, kao i mnoge lične predmete i neknjiževne eksponate.

Foto: Privatna arhiva
Viktor Lazić sa knjigom dugom šest ipo metara

- Dugačak je spisak predmeta koji su značajni za srpsku baštinu, a pomenuću originalni nameštaj dinastije Obrenović, nameštaj jednog od najznačajnijih srpskih političara 19. veka Mihaila Polit Desančića, arhive Pavla Vuisića, Milutina Garašanina, Uroša Predića i Mike Alasa. Više od 25.000 knjiga sa posvetama pisaca je najveća takva specijalizovana kolekcija u jugoistočnoj Evropi - dodaje idejni tvorac nove "Vavilonske biblioteke".

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading