Pozorišni spektakl na Mećavniku

Autor:

Zabava

27.10.2019

11:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U nedelju uveče predstavom "Moje dete" Beogradskog dramskog pozoriušta, a zatim i dodelom nagrada najboljim mladim glumcima i režiseru, završen je četvrti Pozorišni Kustendorf, pod pokroviteljstvom kompanije NIS.

RepublikaFoto: Promo foto
Pozorišni spektakl na Mećavniku

Nagrada za "Najboljeg glumca" dodeljena je Sergeju Čurakovu iz Državne pozorišne akademije iz Jaroslava, za ulogu Andreja Prozorova u predstavi "Čehov.nekst".

Za "Najbolju glumicu" proglašena je Sofija Mijatović za ulogu u predstavi "Kiseonik", Akademije umetnosti u Novom Sadu. Za posvećenost u radu sa glumcima i preciznost rediteljskog izraza, nagrada "Zlatni list" za "Najbolju režiju" dodeljena je Milji Mazarak za predstavu "Kiseonik", Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Nagrada "Zlatni list" za "Najbolju predstavu" dodeljena je Filmskoj akademiji iz Lođa za predstavu "Cena života".

- Baveći se temom koja ih se tiče i dotiče, upečatljivom i ujednačenom zajedničkom igrom, glumci ove predstavce uspeli su da uzdrmaju gledaoce istovremeno izazivajući u nama osećanje neprijatnosti i empatije, navodeći nas na duboko preispitivanje sopstvenih stavova prema invaliditetu i "ceni života". – obrazložio je žiri koji su činili glumica Jovana Stoiljković, dramaturg Jelena Mijović i reditelj, Veljko Mićunović.

Tokom festivala, publika je imala prilike da pogleda predstave "Zašto je poludeo gospodin R." Jugoslovenskog dramskog pozorišta i "Moje dete"

RepublikaFoto: Promo foto
Emir Kusturica

 Beogradskog dramskog pozorišta, dok su se u takmičarskom delu programa nadmetali Akademija umetnosti u Novom Sadu, sa predstavom "Kiseonik" Ivana Viripajeva, Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda sa komadom "Džordž Kaplan", Frederika Zontaga, Filmska akademija iz Lođa, Poljska, sa komadom "Cena života", dobitnice Pulicerove nagrade, Martine Majok i Državna pozorišna akademija iz Jaroslavlja, Rusija, koja je odigrala "Čehov.nekst" (Čehov.next).  

Drugog festivalskog dana, održan je panel na temu „Pozorište u društvu spektakla“, kojom je moderirao reditelj Emir Kusturica. 

- Moja želja je da se Mećavnik sve više pretvara u kulturnu instituciju, pa utoliko ta ideja da svako godišnje doba ima jedan svoj festival, zapravo je ispunjenje sna o svrsi tog prostora, slično Andrićgradu. Namera ove kuće ili ovaj entuzijazam upućen je na stvaranje, ojačavanje krvne slike sveta koliko je to moguće, bez ogromnih ambicija, jer svet se menja velikim udarima i velikim promenama. A ovo je tihi rad barem na tim brdima koja su do juče bili nedođija, a sad odjednom dolaze najveći umetnici sveta - rekao je osnivač festivala Emir Kusturica.

Kompanija NIS je četvrtu godinu zaredom generalni sponzor Pozorišnog Kustendorfa.

- Podrška kulturnim manifestacijama veoma je važan segment društvene odgovornosti NIS-a. Mi smo prepoznali ideju Emira Kusturice da podrži mlade talentovane umetnike i pruži im priliku za afirmaciju, zato smo uz Pozorišni Kustendorf od njegovog osnivanja. NIS u svom društveno odgovornom angažovanju najveću pažnju posvećuje upravo razvoju mladih talenata i podrškom ovakvoj manifestaciji mi realizujemo ideju našeg slogana "Budućnost na delu" - izjavio je Stefan Despotović, direktor eksternih komunikacija NIS-a.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading