KAKO SU SE NOSILI SMEDEREVCI U 19. VEKU!

Autor:

Zabava

22.09.2019

12:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Moda iz muzeja. U Muzeju u Smederevu u toku je izložba „Odevanje u smederevskom kraju - tradicionalni i evropski kostim u fotografskoj i likovnoj građi od sredine 19. veka do 1918.".

RepublikaFoto: Muzej u Smederevu/mus.org.rs

Postavku čini izbor fotografija i dela likovne umetnosti na kojima su žitelji Smedereva i okolnih sela, u odeći karakterističnoj za ovu sredinu u drugoj polovini 19. veka i prve dve decenije 20. Eksponati potiču iz zbirki Muzeja u Smederevu, Etnografskog muzeja u Beogradu, iz fonda Muzeja nauke i tehnike, a tu je i nekoliko fotografija iz porodičnih albuma.

Biser likovnog dela postavke je originalni portret nepoznate smederevske dame, slikara Arsenija Petrovića iz 1844. Ostalo su su reprodukcije slika iz druge polovine 19. veka.

- Na izloženim fotografijama uglavnom su prikazani Smederevci iz imućnih porodica, odeveni u tradicionalnu građansku noćnju i evropski kostim. Ovde se prikazuju razvojne faze prvenstveno ženske srpske građanske nošnje i evropski uticaj u odevanju Smederevki, ali i Smederevaca. Na fotografijama ima i žitelja smederevskih sela u tradicionalnoj seoskoj nošnji, ali i u delovima građanske nošnje i evropskog kostima - navodi autorka izložbe Gordana Miletić, viši kustos etnolog Muzeja u Smederevu.

Izložba u Smederevu otvorena je do 31. oktobra.

NAPOMENA: Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Smedereva

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading