VESNA ČIPČIĆ: A sad ADIO, tvoja Šurdilovićka!

Autor:

Zabava

11.09.2017

18:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glumica Vesna Čipčić za Srpski telegraf prisetila se snimanja serije "Vruć vetar" u kojoj je glavni partner bio legendarni Ljubiša Samardžić!

RepublikaFoto: youtube.com/Petar Radenic

Popularni Šurda

- U mom sećanju, Ljubiša je zacrtan kao moj prvi glumački partner na filmu i njegovim odlaskom te uspomene bude duboki osećaj tuge. Njegova stvaralačka dugovečnost predstavlja nešto čemu se u svakom pogledu treba pokloniti. Ja mu se klanjam. A sad adio, dragi Šurda. Tvoja Šurdilovićka - poručuje glumica Vesna Čipčić.

"Vruć vetar" imao je posebno mesto u Ljubišinoj karijeri, a legendarni glumac je svojevremeno otkrio anegdotu sa snimanja.

 

 

- Jedini uslov tokom snimanja bio je da subotom, kad se odigrava fudbalsko kolo, damo ekipi pauzu od tri sata da Aca (reditelj Aleksandar Đorđević) i Čkalja odu na utakmicu svoje Zvezde, Bora Todorović na stadion Partizana, a ja kao predsednik na meč OFK Beograda. Uslov je bio da niko, ako izgubi utakmicu, ne sme na setu da bude namćor. Svi su poštovali naše pravilo - izjavio je voljeni Smoki.

Film je Ljubiši i njegovoj porodici bio veliki podstrek da su on i supruga Mira nakon sinovljeve smrti upravo u snimanju pronađu snagu da prebrode neizmerni gubitak. Kada nije glumio, režirao je i producirao. U medijima ga je bilo samo sa jasnim povodom, a za gotovo šest decenija karijere, Samardžić je snimio oko stotinu filmova i tridesetak serija, pa takva slava nije mogla proći nezapaženo ni kod velikog jugoslovenskog filmofila maršala Tita, koji ga je nekoliko puta pozivao na prijeme. Samardžić je živo prepričavao ove događaje.

- Imao sam veliku privilegiju da upoznam druga Tita. Tog dana u hotelu "Rivijera" u Puli bila je moja supruga Mira, Jovanka Broz, Tito, Edvard i Pepca Kardelj i razgovaralo se o svemu i svačemu. Na moje veliko iznenađenje, oni su pozvali Pikasa i najljubaznije ga zamolili da napravi jedan veliki plakat. Začudio sam se kada je Pikaso rekao da će to biti gratis i da nema nikakvih problema - prisećao se Samardžić.

To je ukratko priča o jednom od ukupno dva plakata, koliko ih je veliki umetnik ikada napravio. Jedan za španski film "Andaluzijski pas" iz 1929. godine, a drugi za "Bitku na Neretvi" iz 1969.

TITO SKIDA KRAVATU

Jednom je pak Ljubiša skoro pa nadrljao zbog kršenja maršalovog protokola. Smoki i Bata Živojinović hteli su preko Jovanke da ubede Tita da nakon premijere "Bitke na Neretvi" ostanu na koktelu iako je Broz trebalo je da prevali veliki put do Splita. Nisu starog filmoljupca dugo ubeđivali da ostane, ali je Samardžiću predsednikovo obezbeđenje htelo da dođe glave jer su čitav protokol obezbeđivanja puta morali ponovo da organizuju.

Samardžić je na Brionima drugom prilikom pogrešno protumačio zvaničnost prijema na koji je pozvan, pa je umesto strogog crnog odela i kravate odabrao lanenu košulju i platnene pantalone. Prenerazio se kad je video salonske cipele i sjajna svečana odela. Bilo mu je neprijatno sve dok mu Tito nije prišao, snažno stegao ruku i glasno kazao: "Hvala ti, Ljubiša", a potom skinuo sako i čitavo veče bio u košulji.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading