Izložbe srpskih umetnika u galeriji "BIG": Novosađani osvajaju Dortmund!

Autor:

Zabava

05.08.2019

13:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otvaranjem izložbe 12 novosadskih autora, pod nazivom "Kamen-papir-makaze", 11. avgusta u Galeriji "Big" u Dortmundu, umetničkog udruženja "Dortmundska grupa" nastavlja se manifestacija "Novosadsko leto u Dortmundu".

RepublikaFoto: Tanjug/Kulturni centar Novog Sada
Izložba u galeriji "Big"

Kao gradovi pobratimi Novi Sad i Dortmund organizuju niz kulturnih događaja i povezuju likovne umetnike, džezere. Tako se već gotovo deceniju u Kulturnom centru Novog Sada redovno održava Letnja džez akademija, filmske projekcije.

Ova saradnja se u pred godinu kada će Novi Sad biti evropska prestonica kulture, dodatno intenzivira. Zadovoljni saradnjom, dortmundski umetnici uzvraćaju sa čak tri izložbe u tri prestižne novosadske galerije.

Prošlog septembra je 19 autora iz Dortmunda predstavljeno na grupnoj izložbi u Klubu "Tribina mladih" u KC Novog Sada. Tada su i započeli koncept ovogodišnjeg druženja.

Manifestacija je započela 20. jula otvaranjem samostalne izložbe "Flaw(leš)" novosadske umetnice Ane Novaković, u galeriji "Kunstraum Dortmund".

RepublikaFoto: Tanjug/Kulturni centar Novog Sada
Izložba u galeriji "Big"

Krunski događaj je izložba "Kamen-papir-makaze" na kojoj će se naši umetnici predstaviti crtežima, kolažima, litografijama, objektima, video-instalacijama.

Tema se odnosi na korišćeni materijal s jedne strane, a s druge strane poredi život i umetnost sa poznatom igrom, kao i sa manje zabavnim i složenim pojavama poput pitanja moći, (ne)pravde, donošenja odluka u kriznim situacijama, faktora sreće ili postojanja "više sile" koja ponekad prevagne nad veštinom i napornim radom, i uopšte čini ravnotežu koju često sami narušavamo.

Svoja razmišljanja sa dortmundskom publikom podeliće Danijel Babić, Danica Bićanić, Maja Erdeljanin, Goran Despotovski, Jelena Đurić, Goran Jureša, Nebojša Lazić, Lazar Marković, Mileta Poštić, Monika Sigeti, Jelena Sredanović i Georg Vinokić.

RepublikaFoto: Tanjug/Kulturni centar Novog Sada
Izložba u galeriji "Big"

Izložba "Terapija bojama" novosadske autorke Maje Erdeljanin biće otvorena 25. avgusta u gradskoj Galeriji "Torhaus Rombergpark".

STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE GRADA NOVOG SADA

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading