Turističke čari u banatskom kutku: U Beloj Crkvi kao u belom svetu

Autor:

Zabava

30.07.2019

11:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prva asocijacija na Belu Crkvu moraju biti sedam veličanstvnih jezera, blago ovog krajolika nastalo eksploatacijom šljunka, a danas sedam bisera koje starosedeoci, ali i njihovi gosti obožavaju.

RepublikaFoto: youtube.com/National Tourism Organisation of Serbia
Bela Crkva

Ako tražite mirne i skrivene plaže, provod i dobru zabavu, ako ste pasionirani pecaroš rešen da uhvati "brkatog dvometraža" o kojem se generacijama pripoveda da se praćaka ovim blagodatnim vodama, ako ste jedriličar koji čezne za vetrom... sve ćete to naći u Beloj crkvi.

Od Beograda udaljena 100 kilometara jugoistočno, u ovom južnobanatskom gradištu rado "grme" i bajkeri koji se tu okupljaju svakog jula.

RepublikaFoto: youtube.com/National Tourism Organisation of Serbia
Bela Crkva

Ovaj prostor naseljen je još u kamenom dobu pa su svoje tragove ostavili i Tračani, Kelti, Skiti, Dačani, ali su vladali i Rimljani, Sarmati, Goti, Avari, Sloveni, Mađari, Turci i Austrijanci. Oni koji vole da na odmoru nešto i nauče i lutaju kroz vekove, u Beloj crkvi će imati čime da se pozabave. Recimo, Dupljaja je nalazište starog grada gde su pronađena čuvena Dupljajska kolica.

Kapija Beskraja u Staroj Palanci svedoči o smeni kulturne prošlosti od kamenog doba do pomenutih bajkera. 

RepublikaFoto: youtube.com/National Tourism Organisation of Serbia
Bela Crkva

Belocrkvanski karneval ima tradiciju dugu više od 150 godina. Danas je to multidisciplinarna manifestacija koja spaja turizam i privredu, a čitav grad se za nju priprema. Uređuju se fasade, cvetni aranžmani izviru iz svakog kutka, a timovi mažoretkinja iz svih krajeva Srbije defiluju belocrkvanskom glavnom ulicom. 

Ovde je razvijen i etno-turizam, a blizina vršačkih obronaka čini da Belocrkvanci jednostavno nisu mogli da ne osnuju festival rakije, te u jednom malom banatskom mestu možete pronaći sve za čim biste lutali čitavim svetom.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove opštine Bela Crkva

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading